הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


הוקמה 'ועדת ששינסקי 2' לבחינת התמלוגים ממשאבי טבע לאומיים


הועדה תפעל על מנת להבטיח כי החלק אותו מקבלת המדינה ישקף את המגיע לציבור כתוצאה משימוש במשאבי טבע לאומיים. הנושא המהותי ביותר שבו תדון הוועדה הוא נושא הרווחים מהאשלג בים המלח שמפיקה חברת כימיקלים לישראל

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  17-06-2013


שר האוצר, יאיר לפיד, הודיע הבוקר (ב') על הרכב "ועדת ששינסקי 2" שתבחן את מדיניות התמלוגים אותם מקבלת המדינה משימוש גורמים פרטיים במשאבי טבע לאומיים.

בראש הוועדה יעמוד פרופ' איתן ששינסקי, אשר עמד בעבר בראש הוועדה לבחינת תמלוגי המדינה מנפט וגז. חברי הועדה הנוספים הם: פרופ' יוג'ין קנדל- ראש המועצה הלאומית לכלכלה, משרד ראש הממשלה; גב' מיכל עבאדי-בויאנג'ו- החשבת הכללית, משרד האוצר; מר משה אשר- מנהל רשות המיסים; ד"ר מיכאל שראל- ממונה על כלכלה והכנסות המדינה, משרד האוצר; ד"ר עדי ברנדר- מנהל אגף מאקרו-כלכלה ומדיניות בחטיבת המחקר, בנק ישראל; עו"ד אבי ליכט- המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים; מר שאול צמח- מנכ"ל משרד האנרגיה ומים; גב' אלונה שפר(קארו) - מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה; מר עמית לנג- מנכ"ל משרד הכלכלה; הממונה על התקציבים במשרד האוצר; מר יוסי וירצבורגר- מנהל אגף רישוי אוצרות טבע, משרד האנרגיה והמים.

"ועדת ששינסקי 2" תפעל על מנת להבטיח כי החלק אותו מקבלת המדינה (מיסים, תגמולים, ותשלומים אחרים) ישקף את המגיע לציבור כתוצאה משימוש במשאבי טבע לאומיים. הוועדה קמה בהמשך לדו"ח "ועדת ששינסקי" לבחינת המדיניות הפיסקלית בנושא משאבי נפט וגז בישראל, ובהמשך לחקיקת חוק מיסוי רווחי נפט, תשע"א-2011 ליישום המלצות הדו"ח, ונוכח חוסר האחידות במדיניות הנוגעת לתשלומים המועברים למדינה בגין השימוש במשאבי טבע לאומיים בתחומים מגוונים שאינם גז ונפט.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

הנושא המהותי ביותר שבו תדון הוועדה הוא נושא הרווחים מהאשלג שמפיקה בים המלח חברת כימיקלים לישראל, הנמצאת בשליטת 'החברה לישראל' של עידן עופר. עלויות ההפקה של האשלג הינן נמוכות מאוד, שכן הוא מופק בתהליך של אידוי מי הים בשמש, אך הרווחים עליו אדירים בשל העובדה שהוא מהווה חומר חשוב לדישון. בכתב המינוי של הוועדה, מתייחס שר האוצר באופן פרטני למפעלי ים המלח ומבקש מחבריה להביא בחשבון את ההסכם שנחתם עם החברה ואת העובדה שעד לאחרונה היתה במגעים למיזוג עם חברת פוטאש הקנדית.

משימות הוועדה כפי שמוגדרות בכתב המינוי הינן:

• בחינת מכלול המערכת הפיסקלית הנהוגה כיום בנוגע לחלק המדינה המתקבל בעד שימוש גורמים פרטיים במשאבי טבע לאומיים.

• גיבוש מערכת פיסקלית עדכנית של עקרונות יסוד בנוגע לחלק המדינה המתקבל בעד שימוש גורמים פרטיים במשאבי טבע, לצד קביעת הסדרים המתאימים למשאבי הטבע השונים ולשימושיהם השונים. הוועדה לא תדון במשאבי נפט וגז בישראל, שכן נושא זה הוסדר לאחרונה.

• בחינת סוגיות אלה במבט רחב, תוך התייחסות להשלכות ההסכמים הקיימים בין הגורמים השונים הפועלים בנושאים אלו לבין המדינה. כמו כן, על הוועדה לבחון את החלת העקרונות שיגובשו בהקשר של מחצבי ים המלח, בשים לב, בין היתר, להחלטת ממשלה מס' 4060 ולהסכם המפורט שנחתם עם מפעלי ים המלח בעקבותיה ביולי 2012, ובשים לב לדיון הציבורי שהתקיים סביב אפשרות מיזוג החברה עם חברה זרה.

הוועדה תזמן בפניה את הגורמים הרלוונטיים לפי שיקול דעתה, ותשמע את עמדתם, אם בכתב ואם בעל פה. בכלל זה תשמע הוועדה את עמדות משרדי הממשלה ושל הרגולטורים הנוגעים לעניין, וכן תשמע את עמדות הגופים הפרטיים הפועלים בתחום, את הגופי מהמגזר השלישי ואת עמדות הציבור. הוועדה תגיש את המלצותיה לשר האוצר עד חודש יוני 2014.