הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


שר האוצר לפיד: לא נחסוך בשום מאמץ להוריד את יוקר המחייה


הוועדה המשותפת לוועדות הכלכלה והכספים החלה לדון בהצעות החוק לקידום התחרות בענף המזון. יו''ר הוועדה ברוורמן: יש סימן שאלה אם הצעת החוק באמת תביא להורדת מחירים. נדרוש יעדים ברורים. מזכ''ל התאחדות חקלאי ישראל: ''פערי התיווך הגבוהים של הרשתות אחראיים למחירים הגבוהים שמכבידים על הצרכן. חה''כ גילה גמליאל: את עיקר הבעיה שמים בצד, ומתעסקים במדפים ובסניפים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  09-12-2013



שר האוצר לפיד ויו''ר ועדת הכלכלה חה''כ ברוורמן, צילום: דוברות הכנסת

הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה וועדת הכספים, בראשות ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן, החלה היום לדון בהצעת החוק הממשלתית לקידום התחרות בענף המזון, שנועדה להביא ליישום את המלצות ועדת קדמי. בפתח הישיבה החליטה הוועדה לאחד להצעה שתי הצעות חוק נוספות בנושא - האחת הצעת חוק לפרסום מחירי מוצרים ברשתות השיווק, של ח"כ איילת שקד, לפיה הרשתות יחויבו לפרסם באינטרנט את המחירים המעודכנים של המוצרים, והשנייה של ח"כ נחמן שי, העוסקת בהקמת מאגר מידע שיכלול את מחירי המוצרים ברשתות השיווק. היו"ר ברוורמן אמר כי בכוונת הוועדה לקדם את החוק כך שיהיו לו יעדים ברורים וכלי אכיפה אמתיים, על מנת שיוביל להורדת מחירים בפועל. הוא הוסיף כי הוועדה תפעל על מנת לסיים את החקיקה בהקדם האפשרי.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

שר האוצר, יאיר לפיד, שהציג את ההצעה אמר בפתח הדיון כי "החוק החשוב להגברת התחרותיות בשוק המזון יאפשר להוריד את מחירי המזון. לא נחסוך בשום מאמץ להוריד את יוקר המחייה - כל האמצעים כשרים להוריד את יוקר המחייה". הוא הוסיף כי משק בית מוציא בממוצע 2250 שקלים בחודש על מזון (16% מההוצאות). ''אם נצליח להוריד את המחירים לממוצע ב-OECD כל משק בית יחסוך 340 שקל בחודש''. השר לפיד ציין כי עד לפני 8 שנים מחירי המזון בישראל היו נמוכים מהממוצע ב-OECD, אז התחיל זינוק גדול יותר מהעלייה בעולם. בתקופת המחאה החברתית המחירים ירדו לזמן קצר, אך לדברי לפיד ישנן מספר סיבות לזינוק במחירים, בהן קריסת רשת קלאב מרקט ב-2005 ומכירת תנובה לקרן אייפקס ב-2008. לדבריו, ההצעה נועדה לטפל בריכוזיות הסניפים של רשתות השיווק באזורים מסוימים, במניעת דחיקת יצרנים קטנים ובינוניים מהמדפים ברשתות השיווק וכן תגביר את השקיפות כך שתאפשר השוואת מחירים יעילה.

המחאה התחילה מאדם אחד שנמאס לו לשלם 8 שקלים על גביע קוטג'

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ ברוורמן הזכיר כי מחאת יוקר המחייה התחילה מאדם אחד שפתח קבוצה בפייסבוק לאחר שנמאס לו לשלם 8 שקלים על גביע קוטג'.  "אני לא מוכן שנגיע למצב שבו בעוד שנתיים תקיים הוועדה דיון שיעסוק בשאלה מדוע מחירי המזון לא ירדו. אני חושב שיש סימן שאלה גדול האם הצעת החוק באמת תביא לירידת מחירים". אמר ברוורמן ודרש משר האוצר להציג מדד לבחינת ירידת המחירים, להציע כיצד למדוד את ירידת המחירים ולהתחייב על יעד ברור. כמו כן דרש היו"ר ברוורמן מהממונה על ההגבלים העסקיים להציג את התוצאה שהוא מקווה להשיג בעקבות האפשרות להורות על מכירת סניפים. הוא הוסיף כי העלייה במחירי המזון פוגעת יותר בשכבות המוחלשות ובמעמד הביניים הנמוך, וקרא לבחון להרחיב את הפיקוח על מוצרי מזון בסיסיים ולהבטיח שההנחות שהיצרנים נותנים למשווקים יגיעו גם לצרכנים.

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דייויד גילה, אמר כי הוא מאמין שהצעת החוק היא תביא בשורה לתחרות בשוק המזון. הוא הוסיף כי באזורים שבהם יש תחרות בין המשווקים המחירים נמוכים יותר. לדבריו, "הספקים לא אוהבים שיש תחרות עזה בין רשתות השיווק, כי זה מכרסם ברווחים שלהם". פרופ' גילה הביע גם הוא בשקיפות ופרסום המחירים, כדי לאפשר לצרכנים להצביע ברגליים. הוא סיכם ואמר כי "צריך שהכללים יהיו ברורים, קלים לאכיפה וקשים לעקיפה".

מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, אמר כי "מאז ועדת טרכטנברג, תעשיית המזון בישראל עוברת עינוי דין. הממשלה הקודמת הצביעה על התעשיינים כ- 'בעיה' שיש לטפל בה, במקום לראות בהם פתרון ואמצעי להובלת המשק לצמיחה ויצירה של מקומות עבודה חדשים. ''התעשייה היא לא נגד תחרות, אלא ההפך - אנחנו בעד תחרות'' אמר חייק אך קרא להיזהר שלא לפגוע בתעשייה שמעסיקה 63 אלף עובדים ב-1,500 חברות. לדבריו, ההבדלים בין ישראל לבין ה-OECD נובעים מכך שמאז 2005 מחירי המים עלו ב-221%, החשמל ב-45% והארנונה ב-22% ונטל הרגולציה הוכבד. עפ''י נתוני התאחדות התעשיינים מחירי המזון עלו בין השאר מעלייה בתשומות התעשייה - התשומות החקלאיות עלו בסדרי גודל של מעל 40%, מחיר המטרה לחלב עלה בכ- 30% לעומת כ- 20% בממוצע באירופה.

חה''כ גמליאל: את עיקר הבעיה שמים בצד, ומתעסקים במדפים ובסניפים

ח"כ עפר שלח אמר כי המטרה העליונה היא להוריד את מחירי המזון והחוק הוא רק ההתחלה. הוא הוסיף כי מתחת לפני השטח יש סימנים של קריסה, והמטרה היא להגיע לפתרונות לפני שהקריסה תקרה. "הוועדה לא תשים גבולות ומעצורים, על מנת להשיג ירידת מחירים משמעותית לא בעוד שנתיים אלא הרבה לפני זה". מנגד, ח"כ גילה גמליאל הצטרפה לדברי היו"ר ברוורמן ואמרה כי היא סקפטית לגבי התוצאות. לדבריה, ההצעה לא כוללת צעדים לטיפול בריכוזיות של יצרניות המזון. "את עיקר הבעיה שמים בצד, ומתעסקים במדפים ובסניפים", אמרה גמליאל. ח"כ יצחק וקנין אמר כי המחירים עלו בגלל שהפיקוח הוסר, וקרא להחזיר את הפיקוח על מוצרי מזון בסיסיים. גם הוא הזהיר כי החקיקה לא תוביל לירידת מחירים.

ח"כ אלעזר שטרן הוסיף כי מה שהיה לא יהיה וקרא למשווקים וליצרנים לסייע להוריד את המחירים. ח"כ יצחק כהן הזכיר כי הצעת החוק משלימה מהלך שבו החלו שר האוצר הקודם, יובל שטייניץ, ושר התמ"ת הקודם שלום שמחון שהקימו ועדה בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת דאז שרון קדמי. הוא הוסיף כי בניגוד לדברי ח"כ וקנין הוא סבור שהפתרון הוא בהגברת התחרות. ח"כ מיכל רוזין אמרה כי כל העובדות מצביעות על סוג של חמדנות, וצריך לפעול לכך שמשווקים והיצרנים ירוויחו בהוגנות. היא אף קרא להרחיב את הפיקוח על סל מוצרים בסיסי, בשים לב למוצרים בריאותיים. ח"כ יעקב אשר קרא גם הוא להרחיב את הפיקוח על המחירים כדי לתת מענה לשכבות החלשות, לדבריו לפחות עד שתאושר הצעת החוק והמחירים ירדו. ח"כ ראובן ריבלין הזכיר כי אתמול סיירה הוועדה במפעלי יצרני מזון ומשקאות קטנים ואמר כי צריך לתת להם יותר שטחי מדף, על מנת לאפשר לצרכנים לבחור. הוא הוסיף כי הצעת החוק היא הזדמנות, וקרא ליצרני המזון לא להבהיל את חברי הכנסת באיומים של פיטורי עובדים.

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל:  פערי התיווך הגבוהים של הרשתות מכבידים על הצרכן

אייל עופר מעמותת ישראל יקרה לנו אמר כי ירידת מחירים לא תפגע בעובדים אלא להפך, היא תאפשר לצרוך יותר וכשהביקוש עולה צריך יותר עובדים. הוא הזהיר מפני מצב שבו החוק יעבור ועדיין תיאום המחירים אותו כינה "על חושי" ימשיך להתקיים ויאפשר ליצרנים להעלות מחירים. יו"ר ארגון צרכנות נבונה, מיקי לפיד, סיפר כי ברגע שמתעוררת תחרות בין רשתות השיווק המחירים יורדים. כמו כן הוא סיפר כי יוזמת הארגון, לפרסם את מחירי המוצרים ברשתות, הובילה לירידה של 18% במחירים. לאור הדברים הוא הביע תמיכה בהצעה ובהגברת השקיפות.

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן אמר היום: ''אני מברך על התנעת החוק, ואני מאמין שזהו צעד ראשון בדרך ארוכה להורדת מחירי המזון בישראל. כדי לפעול למען הצרכן, ולהוריד את מחירי התוצרת החקלאית. וילן הדגיש כי יש להטיל מגבלות קשות על הרשתות ועל חברות המזון הגדולות, ואף להפעיל רגולציה, במקומות בהם היא לא קיימת. ''הפתרון למחירי הירקות והפירות הם לא קיצוץ ברווחים של החקלאים, ולא ניתן לגלגל את הבעיה אליהם. מחירי הפירות והירקות שמוכרים היצרנים בארץ הם מהזולים בעולם, ופערי התיווך הגבוהים של הרשתות הם שמעלים את המחיר ומכבידים על הצרכן."

לצפייה במצגת חוק קידום התחרות בענף המזון