הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אל נא תעקור נטוע - הרכב עליו


שיטת ההרכבה משרתת את האדם כבר אלפי שנים. ככל שידוע לנו, הסינים היו הראשונים שגילו אותה, וזאת לגמרי במקרה, לפני יותר מ-10,000 שנה. מהי הרכבה ? באלו מקרים נרכיב מטעים ופרדסים וכמה זנים על עץ אחד ? וגם על הרכבות בגינה הפרטית

גלעד רייכנברג - 'מניב פרי'  24-01-2014



הרכבה עתיקה

וַיְהִי דְבַר-ה', אֵלַי לֵאמֹר.וְאַתָּה בֶן-אָדָם, קַח-לְךָ עֵץ אֶחָד, וּכְתֹב עָלָיו לִיהוּדָה, וְלִבְנֵי יִשְׂרָאֵל חֲבֵרָו; וּלְקַח, עֵץ אֶחָד, וּכְתוֹב עָלָיו לְיוֹסֵף עֵץ אֶפְרַיִם, וְכָל-בֵּית יִשְׂרָאֵל חֲבֵרָו. יז וְקָרַב אֹתָם אֶחָד אֶל-אֶחָד, לְךָ--לְעֵץ אֶחָד; וְהָיוּ לַאֲחָדִים, בְּיָדֶךָ" (יחזקאל פרק לז פסוק טו, טז). וכך, נאמר ליחזקאל לקחת שני ענפים ולכתוב עליהם את שמות הממלכות יהודה ויוסף ולחברם לעץ אחד, עם אחד, בעל תכונות מובחרות

אם כן, כבר במקרא ידעו שרק רוכבים וכנה מאותה משפחה יתאחדו ויצרו טוב ומשובח. שיטת ההרכבה משרתת את האדם כבר אלפי שנים. ככל שידוע לנו, הסינים היו הראשונים שגילו את שיטת ההרכבה, וזאת לגמרי במקרה, לפני יותר מ-10,000 שנה: חיכוך בין ענפי העצים שגדלו בר בשטח יצר זן טוב יותר. הסינים הבינו שיש כאן דרך להשביח את זני הפרי, ומכאן החל רעיון ההרכבה.



בפסיפס ניתן לראות הרכבה בעץ שנתגלתה ברצפת כנסייה מעבר הירדן לפני 1500 שנה לערך. יצוין כי שיטת ההרכבה לא השתנתה כל כך עם חלוף הזמן, אך הטכניקה, כלי העבודה ומשך זמן ההרכבה - אלה השתנו ללא הכר.

מהי הרכבה?

הרכבת עצי פרי הינה פעולה של חיבור בין רוכב וכנה המתבצעת בעץ פרי בוגר או בשתיל צעיר, וזאת כדי להפכם למניבי פרי ולהשביחם. הכנה הינה העץ הקיים או השתיל הצעיר,עליו מרכיבים ענף הנקרא רוכב.

ניקח את האבוקדו. ישנם מאות זנים אבוקדו, חלק מהם טעימים ומתאימים לאכילה וחלק אינם אכילים כלל. אלה מהזנים שנמצאו מתאימים ביותר למאכל ישמשו בתור רוכבים, יורכבו על כנות, יצמחו וייתנו פרי.


מימין - מטע אפרסמון לאחר תהליך הרכבה, משמאל - אותו המטע כחודש וחצי לאחר ההרכבה

לאחר ההרכבה, הקמביום (רקמה של תאים עובריים שחלוקתם אחראית להתעבות הגבעול), הנמצא בין העצה לשיפה, מתרבה ונוצר קאלוס (רקמת הגלדה הנוצרת בצמח במקום הפציעה).

הקאלוס הכרחי להמשך ההזנה והגידול של הרוכב והצלחת ההרכבה. בדרך כלל מרכיבים זנים מועדפים על כנות בעלות עמידות לתנאי קרקע רצויים ולסוג מים נתון. חשוב מאוד והכרחי להצלחת ההרכבה הוא קרבה משפחתית ראשונה בין הכנה לרוכב.  ישנן שיטות הרכבה שונות, הן משתנות מזן לזן, גודל העץ ועונות השנה.

באילו מקרים נרכיב מטעים ופרדסים?

הביקוש לזני הפירות בעולם משתנה מעת לעת ואיתו השינויים בגידול. קורה שנטענו לפני שנים זן שבעבר היה לו ביקוש רב ועכשיו כבר לא, ונגרמים לנו הפסדים בגידולו. עומדות בפנינו שתי אפשרויות: לעקור את המטע הקיים ולשתול במקומו שתילים צעירים של הזן המבוקש - פעולה יקרה מאוד, וייקח זמן רב עד שהמטע יחזור לניבה. האפשרות השנייה היא ההרכבה. מדובר בפעולה זולה יותר, כאשר החזרה למתן יבול מהירה יותר.

כיום חקלאים רבים מבצעים החלפת זן בשיטת ההרכבה על מנת להתאים את מרכולתם לביקושי השוק. לדוגמא: בעל פרדס בנהלל נטע פומלית לפני כשבע שנים. כיום הביקוש לזן זה ירד בארץ היעד יפן, והוא החליט להרכיב על הפומלית את זן הקליף 'אורה', שיש לו כיום ביקוש רב.

משקים רבים שגידלו זני אבוקדו 'עתיקים' כמו 'פוארטה' ו'נבל' החליטו להחליפם בזנים דמויי 'האס', שמאוד מבוקשים כיום. יש זנים שנמצאו מתאימים לאזורים מסוימים, כמו למשל ה'אטינגר' שעמיד לפגעי קרה. בעזרת הרכבה אנו משלבים אותו במטע באזור מועד לקרה ונהנים מפריו ללא פגיעה בעצים.

יש בעלי מטעים המבקשים להרכיב זנים מקדימים או מאחרים על מנת להיות ראשונים או אחרונים בשוק – ובכך לפדות תמורה גבוהה יותר עבור היבולים. מרכז מטע האפרסמון בקיבוץ חצור למשל, הרכיב את הזן 'שינשו' על עץ 'טריומף', כדי להקדים את כניסתו לשוק ובכך לקבל מחיר גבוה יותר.

הרכבות בגינה פרטית

אם העץ שליד ביתנו אינו מניב כפי שאנו מצפים ממנו, הרכבה תשפר את תנובתו ונמנע בכך עקירה או כריתה שלו. זן הדר מבוקש וטעים נרכיב על עץ חושחש, או זן מנגו מוצלח יורכב על עץ שפריו קטן וסיבי. בעזרת הרכבה יניב העץ פרי טעים יותר. כמו למשל עץ אשכולית יניב תפוזים. בעזרת הרכבה ניתן לשכפל עצים: יש לי עץ מנגו מוצלח במיוחד, אני מעוניין בכמה עצים שיתנו את אותו הפרי בדיוק – אז אני מרכיב אותו על העצים הפחות מוצלחים.


לימון וקלמנטינה, צילום: יצחק ברבי

רב בוסתן: כמה זנים על עץ אחד

היום, כשהמים יקרים ושטחי הגינה מצטמצמים, בעזרת הרכבה ניתן "לשכנע" את עץ האשכולית לתת גם תפוזים ולימונים, את את עץ האפרסק לתת גם משמשים ואת עץ התפוח לתת גם אגסים - ועוד צירופים רבים ומעניינים.

בעזרת הרכבה ניתן לקבל מאותו עץ רצף פרי לאורך העונה של זנים מקדימים ומאחרים: אבוקדו מזן 'אטינגר' יתן פרי מוקדם בעונה, והזן 'האס' המאחר יתן פרי מאוחר בעונה.

אם כן, הרכבות בעצי פרי משמשות אותנו כבר אלפי שנים וישמשו אותנו מן הסתם עוד זמן רב. זוהי השיטה היעילה ביותר כדי להשביח את הפרי על העצים שלנו - אם רק נדע לעשות זאת כמו שצריך.

קצת על גלעד..

גלעד רייכנברג מומחה להרכבת עצים, בעל שנים רבות של ניסיון בכל סוגי הרכבות עצי הפרי, מבצע הרכבות ללקוחות בגינה הפרטית, הרכבת עצי פרי בפרדסים ובמטעים מסחריים.
לפרטים נוספים: www.menivpri.co.il או בפייסבוק