הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


הרפתנים זועמים: הממשלה מתעמרת בנו


מתווה לוקר, שהיה אמור להוריד את מחירי מוצרי החלב, לא השיג את מטרתו ולא השפיע בצורה מהותית על השוק. כעת מתכוונת המדינה לבצע רפורמה חדשה בשוק החלב. מנכ''ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב אביתר דותן: ''אם רוצים ברפורמה חדשה שיבדקו את המרכיבים האמיתיים בשרשרת הרווח ויחדלו מההתעללות ברפתנים''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  30-01-2014



צילום: שלומית קידר, הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

"בכל פעם שמדברים על רפורמה במשק החלב פונים לחוליה החלשה ביותר בשרשרת הערך, אל החקלאי והרפתן. בעקבות רפורמת לוקר ירד מחיר המטרה לליטר חלב והוא עומד היום על 2.12 שקלים לליטר בשערי המחלבה. הרצון להוריד את מחיר מוצרי החלב לא יכול לבוא בכל פעם על גב הרפתנים". כך אמר אתמול (ד') אביתר דותן, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב, בעקבות הפרסום ב"כלכליסט" על כוונת המדינה לבצע רפורמה חדשה במשק החלב. 

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

בפרסום נאמר, כי למרות שמתווה לוקר להורדת מחירי מוצרי החלב טרם יושם במלואו, משרד האוצר, רשות המיסים, משרד החקלאות, משרד הכלכלה ורשות ההגבלים בוחנים מחדש את השוק, תוך מחשבה להשיק בו רפורמה נוספת ''על מנת לטפל בכשליו, להגביר בו את התחרות בין השחקנים השונים, תוך מחשבה כי הגברת תחרות תוריד את המחיר לצרכן''.  עוד פורסם, כי הבדיקה נולדה בעקבות תחושה כי מתווה לוקר, שהיה אמור להוריד את מחירי החלב, לא השיג את מטרתו ולא השפיע בצורה מהותית על השוק.

מתווה לוקר, שגיבש מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, ואושר בהחלטת ממשלה, אמור להיות מייושם במהלך 4 שנים, ויושג באמצעות הורדת מחיר המטרה ב-4 פעימות, עידוד בעלי רפתות קטנות להפוך ליצרני חלב גדולים, או לחילופין פרישתם מהענף. כך יגיע גודל הרפתות בישראל למינימום של 70 פרות חולבות, בהיקף כושר ייצור שנתי שלא יפחת מ-700 אלף ליטר. כתוצאה מכך מאות רפתות קטנות במשקים משפחתיים במושבים ייסגרו בתמורה לפיצוי של מיליון שקלים לבעליהן. כמו כן תתבצע הורדת מכסים על מוצרים נוספים לייבוא והשוק ייפתח ליבוא מתחרה בהדרגה ובאופן חלקי.  המתווה היה אמור להוריד את מחירי החלב, אך כאמור, בפועל דבר זה לא קרה בינתיים.

נראה כי במשרדים השונים רואים את המהלך כמהלך משיק לחוק המזון, שאמור להגביר תחרות אף הוא, ונידון בשבועות האחרונים בוועדה משותפת לוועדת הכלכלה וועדת הכספים.

בעקבות הפרסומים אתמול, מוסיף מנכ''ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב אביתר דותן ואומר כי  "העלויות למגדלים הולכות וגדלות, הסיכון כולו נמצא אצל הרפתן והרווח קטן. בכל פעם גורם ממשלתי ,מזדמן כזה או אחר, מחליט להתעמר בחלשים - ברפתנים. אם רוצים ברפורמה חדשה שיבדקו את המרכיבים האמיתיים בשרשרת הרווח ויחדלו מההתעללות ברפתנים. יש מי שרוצה להחריב את אחד הענפים המתוחכמים והמופלאים של התעשייה החקלאית בישראל. הפגיעה ברפתנים היא לא מקרית, יש כאן תפיסה אנטי ציונית ואנטי התיישבותית שבינה לבין הכלכלה אין דבר וחצי דבר".

דותן קרא לעגן בחוק את מחיר המטרה, את מודל העדכון שלו וכן את מכסות הייצור. "ניתן לטפל במחירי המוצרים, אך אין לכך כל קשר למחיר המטרה לחקלאי. אירועי השנה האחרונה הוכיחו שטענה זו, אותה השמענו פעמים רבות בעבר, הוכחה מעל לכל ספק. זוהי הכרעה של מדיניות וציונות ולא פופוליזם של מנהלי חשבונות", אמר.