הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


החיים בעידן הפוסט חקלאי: הפיכת הכפר הישראלי לתיירות משגשגת


רבים מתושבי הקהילה החקלאית בישראל מחפשים מקורות פרנסה חלופיים, בעקבות הירידה במספר המועסקים בהחקלאות המסורתית. משרד החקלאות גילה את הפוטנציאל הגלום בתיירות הכפרית, ומעודד את התושבים להיכנס לתחומים חדשים, כמו יקבים, מחלבות, מבשלות שיכר קטנות, בתי הארחה, מרכזי אמנות ועוד

מארק וייס  20-05-2014



שגריר האיחוד האירופי בישראל, לארס פאבורג-אנדרסן, ומר פולנזאני האיטלקי, המשמש כיועץ בפרויקט ה'תאומות', בביקור ביקב במושב מטע. צילום: Eu neighbourhood info centre

בעוד מספרם של המועסקים בחקלאות המסורתית יורד בהתמדה, משרד החקלאות הישראלי מעודד תושבים בישובים חקלאיים לעבור למקורות תעסוקה חלופיים. יקבים ומחלבות, מבשלות שיכר קטנות, השכרת חדרי אירוח (צימרים), מרכזי אומנויות ומלאכות יד - הם חלק מן האפשרויות הנבחנות. במסגרת זו, ישראל משתפת פעולה עם האיחוד האירופי במסגרת תכנית ה'תאומות' (Twinning), על מנת שיסייע בעיצוב מדיניות פיתוח כפרי חדשה, תוך התמקדות בתיירות חקלאית.

הכל מתחיל במשפחה

בשנת 2001 לאה, שחיה בקהילה החקלאית במועצה האזורית מטה יהודה, שאלה את האחיין שלה, נבו, אם תוכל לקטוף מהענבים של שכנו, שנותרו לאחר הבציר, כדי לייצר יין.  התשובה הייתה חיובית, היין הפך להצלחה מסחררת ולאה ראתה באהבה והמסירות שהשקיעה בייצור היין כאחד הדברים החשובים שסייעו לה להחלים ממחלת הסרטן. האחיין שלה לקח את הנושא גם הוא, והחל ללמוד את מקצוע הייננות במטרה להקים עסק משפחתי.

12 שנה לאחר מכן - יקב הבוטיק של נבו במושב מטע, ישוב חקלאי סמוך לירושלים, זוכה לביקורים של טיולים מאורגנים מידי יום. מרכז המבקרים המעוצב בסגנון כפרי מציע סיור מודרך, טעימות, הסברים על תהליך ייצור יין ואופציה לארוחה ביתית. למעשה, האזור כולו מציג בגאווה כיום למעלה מ-30 יקבי בוטיק, שממחישים את האפשרויות המגוונות הקיימות לפיתוח הכפר בישראל.

מדיניות פיתוח כפרי חדשה

רבים מתושבי הקהילות החקלאיות של ישראל מחפשים מקורות פרנסה חלופיים, בעקבות ההתדלדלות המתמשכת במספר המועסקים בתחומי החקלאות המסורתית. משרד החקלאות ופיתוח הכפר של ישראל גילה את הפוטנציאל הגלום בתיירות חקלאית, ומעודד תושבי קהילות חקלאיות להיכנס לתחומים חדשים, דוגמת: יקבים, מחלבות, מבשלות שיכר קטנות, בתי הארחה כפריים ומרכזי אומנות ומלאכות יד.

שיתוף הפעולה הייחודי בין ישראל והאיחוד האירופי, כחלק מתכנית ה'תאומות', נבע מההבנה כי למדינות החברות באיחוד האירופי ישנו ניסיון רחב בנושאי ההסבה הכפרית.

"שיתוף השכנים הקרובים של האיחוד האירופי, כמו ישראל, בתחומי עניין משותפים, הוא חלק מהפעילות השוטפת של האיחוד באזור", אומר ראש משלחת האיחוד האירופי בישראל, השגריר לארס פאבורג-אנדרסן. "במבט ראשון", הוא מוסיף, "זה עלול להיראות מוזר שדווקא לאיחוד האירופי יש מה לתרום למדינה כמו ישראל, עם מסורת הקיבוצים והמושבים העשירה שלה. אך אנחנו דווקא מתמקדים בהרחבת הפעילות; שילוב ענפים חדשים בתחום וקידום יוזמות תיירות חקלאית חדשות".

שיתוף הפעולה מאפשר למדינות האיחוד האירופי ללמוד גם הן, על פיתוח אזורי כפר תוך שימור מסורות ותיקות המעשירות את החברה הישראלית המגוונת. הדבר נעשה דרך יוזמות שונות של יזמים ישראלים מהקיבוצים והמושבים, המנסות לפתח יוזמות תיירות חקלאית לצד אתגרים אדמיניסטרטיביים, הקיימים בחלקם גם באירופה.

במסגרת הפרויקט, משלחת האיחוד האירופי למדינת ישראל בחרה מומחים איטלקים וגרמנים שיסייעו לקרב בין מדיניות הפיתוח הכפרי של ישראל, עם החקיקה הקיימת באיחוד האירופי, וכך לבנות תכנית פיתוח כפרי מחודשת. ג'וליאנו פולנזאני האיטלקי, המשמש כיועץ בפרויקט, הסביר "לחקלאים של מדינות האיחוד האירופי יש צרכים דומים לאלו של חקלאי ישראל, שני הצדדים מחפשים מקורות הכנסה חדשים. מדיניות פיתוח כפרי היא הכלי המתאים ביותר להשלמת הסבה כפרית ולפיתוח קהילות כפריות, ובאמצעות בניית תכנית חדשה ניתן יהיה לתמוך ביוזמות ובתיירות חקלאית של חקלאים מקומיים המחפשים מקור הכנסה חלופי".

גלריית האומנות של סבא

ניסים לוי, יליד עיראק, עלה עם משפחתו לישראל כשהיה בן 10. הוא עבד כאיכר במושב צפרירים, עד שבגיל 51 החליט להקדיש זמן רב יותר לתשוקה האמיתית שלו: עבודת מתכת אמנותית. במהרה גילה את כישרונו בהפיכת פסולת מתכת יומיומית ליצירות אומנות וקיים סדנאות פתוחות לחברים, שזכו לכינוי "הגלריה של סבא". תוך זמן קצר הפכה הגלריה לאטרקציה תיירותית, בה חזו בהפיכת פיסות פסולת מתכת, עץ או פלסטיק ממוחזר לפסלי חיות, כלים מוזיקאליים ואביזרים רבים נוספים. הגלריה, היא דוגמא אחת מבין רבות ליזמות מעוררת הערצה, בתמיכת משרד החקלאות ופיתוח הכפר, המעודד גיוון פעילויות באזורים כפריים.

"הסבה כפרית היא אחד הכלים החשובים בפיתוח כפרי, היקב של נבו והגלריה של סבא הן חלק מהדוגמאות בהן יישמנו ידע מהאיחוד האירופי בשטח", אומר שי דותן, מנהל תחום תיירות חקלאית במשרד החקלאות ופיתוח הכפר וחלק מתכנית ה'תאומות' (Twinning).

לצד פיתוח מסגרת כוללת לפיתוח חקלאי מצד משרד החקלאות ופיתוח הכפר, האיחוד האירופי תומך ומייעץ בכדי לחזק את הקהילות הכפריות בישראל ולתרום להתפתחותן. כך שלמעשה, אנו צפויים להמשיך ולשמוע על יוזמות נוספות, מרתקות ומעשירות, שיתרמו לפיתוח הכפר בישראל.

תכנית ה'תאומות' (Twinning)

תכנית זו הינה כלי לשיתוף פעולה בין מנהלות ציבוריות במדינות החברות באיחוד האירופי ומדינות נתמכות. תכנית ה'תאומות' תאומות היא יוזמה של האיחוד האירופי שנועדה במקורה לסייע למדינות שהיו מועמדות להצטרף לקהילה לרכוש את המיומנויות והניסיון הנחוצים לאימוץ, ליישום ולאכיפת חוקי האיחוד האירופי. מאז 2004 תכנית ה'תאומות' הונגשה גם למדינות באזור ה- ENPI (מדינות שכנות לאיחוד). בהתאם לנדרש, הפרויקטים מחברים בין מומחים מן המגזר הציבורי בארצות החברות באיחוד האירופי ומדינות שותפות, כדי להגביר את שיתוף הפעולה עימן. פרויקטים של תכנית ה'תאומות' הם פרויקטים משותפים, בהשתתפות שתי מנהלות שותפות. המדינות השותפות שומרות את בעלותן על הפרויקט.

הכותב: מארק וייס, הוא עיתונאי המסקר פעילויות של האיחוד האירופי

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק