הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


הבולענים בים המלח: ''מנכ''לי משרדי הגנת הסביבה והתיירות היו צריכים ללכת הביתה''


את הדברים אמר יו''ר וועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, בדיון בסוגיית הבולענים. חה''כ בני בגין, גיאולוג במקצועו: ''הבולענים יהיו איתנו הרבה מעבר לתוחלת החיים של הנינים שלנו ונכדיהם. מאזור כזה צריך לברוח ולפצות את התושבים'' ח''כ ברושי: ''חולשת הממשלה התגלתה במלואה''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  24-06-2015



בולענים לחוף הים המלח, מאת: Stéphanie Gromann - נוצר על ידי מעלה היצירה דרך ויקישיתוף

האם ישנו סיכוי לשקם את אזור הבולענים בים המלח ? בדיון סוער שהתקיים היום (ד') בועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא ההתמודדות עם תופעת הבולענים  תקף היו"ר, ח"כ דוד אמסלם את משרדי הגנת הסביבה והתיירות: ''אזמן את מנכ"לי המשרדים, אסתכל להם בעיניים ואשאל מה עשיתם עם הכסף? זו התנהלות חלמאית".

יוזם הדיון, חבר הכנסת איתן ברושי (המחנה הציוני): ''חולשת הממשלה התגלתה במלואה. השאלה המרכזית עכשיו היא לא הבולענים אלא המציאות הקשה של התושבים בקיבוצי מצפה שלם ועין גדי. צריך להחליט מי הגורם המטפל ומה סמכותו, כולל מענה תקציבי, שיכול להיות מהכנסות מפעלי ים המלח כפיצוי על אובדן ההכנסה".

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

חוקרת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, רינת בניטה, הציגה מסמך שהוכן לדיון: "הסיבה לירידת גובה ים המלח- 70% מהטיית מקורות הירדן וסכירת נחלים ו-30% מהמפעלים התעשייתיים. החלופות אינן ברות ביצוע בטווח מידי, עלויותיהן מוערכות במיליארדים ויעילותן מוטלת בספק. לפי המכון הגיאולוגי הפתרון הריאלי הוא ללמוד לחיות בסביבה עם בולענים".

חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו): "אם זה היה קורה בשטח פחות פריפריאלי, היו מוצאים מיד פתרונות. חשוב לנהל דיון על אחריות המדינה בבלימת האצת הבולענים".

ראש מועצה אזורית תמר, דב ליטבינוף: "אף חברת ביטוח, כולל ענבל הממשלתית לא מוכנה לבטח את התושבים והישובים". עוד אמר כי "יש הצעות מאוד ברורות וביניהן הכרזת ים המלח כאזור מוכה אסון. זה לא יפתור את הבולענים אבל לפחות נציל נכס לאומי. יש 120 מיליון במשרד להגנת הסביבה, שהולכים לטיפול במצדה ובעין פשחה במקום לטיפול בירידת המפלס".

אבי שחר מקיבוץ מצפה שלם: "השקענו עשרות מיליונים בחוף מינרל ב-20 שנה האחרונות ומאז קריסתו אנחנו באובדן הכנסה ובאובדן תעסוקה של 25 איש. בלי הכנסות לא נוכל להחזיק את נקודת הישוב הזו". יו"ר ועד ההנהלה של הקיבוץ, אתי בירן: "הילדים חיים בפחד. נוסעים על כביש 90 לביה"ס בסכנה יומיומית". איציק מזור מקיבוץ עין-גדי: "אנחנו חיים בתוך אסון אקולוגי יום יום. בגל הראשון של הבולענים נמחקו לנו 150 דונם תמרים. הנזק של השמאים בתקופת ממשלת אולמרט היה של 127 מיליון ₪".

דניאל שמעון מנכ"ל החברה להגנת ים המלח: החלטת הממשלה התנתה את הפעילות שלנו בנושא בכך שיבקשו מאתנו לעסוק בזה ועד עכשיו לא נתקבלה בקשה כזו. לפני חצי שנה ביקשו מאיתנו תכנית עבודה והיא תוקצבה.

מה נעשה עם 120 מליון השקלים שהוקצו לשיקום

הדיון התלהט בשאלת השימוש ב-120 מיליון השקלים שהוקצו לפי החלטת הממשלה: רם אלמוג, אחראי פרויקטים לאומיים באגף התכנון של המשרד להגנת הסביבה: "להחלטת הממשלה שני חלקים- 600 מיליון ₪ להקמת אזור תיירות באגן הדרומי. ו- 120 מליון ₪, לתשתיות שנפגעו מירידת בסיס הסחיפה של הים. לשאלת היו"ר ח"כ אמסלם האם ישנה תכנית הנדסית אופרטיבית, ענה אלמוג: "התקציב לא יועד לטפל בבעיית הבולענים". ראש המועצה האזורית ליטבינוף: "זה לפרויקטים איזוטריים של רשות הטבע והגנים". היו"ר ח"כ אמסלם: "אין אצלי דבר כזה כסף שיושב 3 שנים ויושבים ודנים. ממי הזמנת תכנית עבודה מעשית?'' אלמוג: "מי שמנהל את הצוות הוא מנכ"ל משרד התיירות ולא ניתנה לנו אחריות. אנחנו מממנים את עבודת המכון הגיאולוגי ולפני חצי שנה הוחלט להקצות כסף לתכנית אופרטיבית לאומית". היו"ר ח"כ אמסלם: "למה חיכיתם שלוש שנים? אלמוג: "נשארו לנו 65 מיליון, בין היתר לתמיכה בתושבים באזור המוכה אסון, במציאת מקומות פרנסה. הוצאנו את השאר על טיפול בבעיות אקולוגיות".

סיגל, גבאי סמנכ"לית פיתוח תשתיות ציבוריות במשרד התיירות: "הטיפול בבולענים הסתכם במשפט אחד של החלטת ממשלה שהצוות יכין מסמך לגיבוש תכנית לאומית. מקורות התקציב לצוות לא קיבלו ביטוי בהחלטת הממשלה והתקציב היה במחלוקת. המשרד הקצה מקורות בעצמו ולפני חצי שנה החל הצוות בעבודתו ויגיש מסקנות בעוד 3 חודשים".

''מאזור כזה צריך לברוח ולפצות את התושבים''

ח"כ בני בגין (הליכוד): "הבולענים יהיו איתנו הרבה מעבר לתוחלת החיים של ניננו ונכדיהם. אם מישהו מצפה לשיקום מבנים באזור זו ציפיית שווא. מאזור כזה צריך לברוח ולפצות את התושבים. האזור מסוכן בהגדרה אז הניסיון למצוא קריטריונים הנדסיים שיאפשרו לחיות, נועד לכישלון. נדרשות תשובות לשאלת האחריות המשפטית- מי יפצה וישפה".

ח"כ ינון מגל (הבית היהודי): "יכול להיות שמדובר במפגע טבע שלא יודעים להשתלט עליו וצריך לראות אם נגיע למצב שצריך לפנות ישובים".

ח"כ ברושי: "תושבי האזור לא באו שנספר להם על הבולענים כי הם חיים שם. חייב להיות תקצוב מידי בתקציב הקרוב ואני מבקש מעקב ביצוע תוך זמן קצר כי ראינו חולשה גדולה של הממשלה".

היו"ר ח"כ אמסלם סיכם: בטווח הקצר מדובר על חופי מינרל, עין גדי ומגילות לא ייתכן שהכסף יושב במשרד אחד והתכנון במקום אחר. אבקש שמנכ"ל משרד התיירות יכין תכנית אופרטיבית ולא יספר לנו מה הבעיה. התכנית תיתן פתרון טכני הנדסי שממנו ייגזרו תקציב ולו"ז. עוד אמר כי "לא יכול להיות דבר כזה שחברות הביטוח לא יתנו מענה לאסון טבע. זו לא תכנית כבקשתך. או שהמדינה תיקח על עצמה לשפות או שתנחה את חברות הביטוח איך לנהוג". הוא ביקש ממשרד הפנים "לתת הנחיות למועצות המקומיות והמרחביות איך מתכננים באזור מוכה בולענים".

"אזמן את מנכ"לי המשרדים, אסתכל להם בעיניים ואשאל מה עשיתם עם הכסף? זו התנהלות חלמאית באנדרסטייטמנט. לא יכול להיות 3 שנים וחצי אחרי החלטת הממשלה בנושא עם סכנת חיי אדם, ולא קורה כלום. אכלו לי שתו לי לא מתקבל. אם הייתי השר, מנכ"לי המשרדים היו הולכים הביתה. נתכנס שוב בעוד חודשיים לקבל דוח מצב לתכנית אופרטיבית ונקיים מעקב רציף לראות שזה באמת מתקדם".  אמר היו''ר אמסלם.