הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


משרד החקלאות מתריע: עלייה דרמטית בהידבקות בקדחת מלטה


על רקע הגידול החד במספר הנדבקים במחלה בשנים האחרונות, מזהיר היום משרד החקלאות מצריכת חלב ומוצרי חלב לא מפוסטרים שעלולה לגרום לתחלואה קשה ולעתים רחוקות אף למוות. בשנת 2014 דווח על עליה של קרוב לפי שניים של נדבקים במחלה, ביחס לשנה הקודמת. כל הדרכים להימנע מהידבקות במחלה

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  21-07-2015



צילום: מורדי תמיר - משרד החקלאות ופיתוח הכפר

צריכת חלב ומוצרי חלב לא מפוסטרים עלולה לגרום לתחלואה קשה ולעתים רחוקות אף למוות, כך מתריע היום (ג') משרד החקלאות ופיתוח הכפר. האזהרה באה על רקע הגידול החד במספר הנדבקים במחלת הברוצלוזיס (קדחת מלטה) בתקופה האחרונה.

מחלת הברוצלוזיס עלולה לגרום לפגיעות במערכות גוף שונות לצמיתות, לעקרות בקרב גברים, להפלות בקרב נשים, לנכות, ובמקרים נדירים אף למוות. המחלה נגרמת בבני אדם בעיקר בשל צריכת מוצרי חלב נגועים אשר לא עברו פסטור לפני עיבודם או שיווקם, אך תיתכן גם כתוצאה מחשיפה לבעל חיים נגוע בעת שחיטה.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

בתקופה האחרונה דווח למשרד הבריאות על חולה אחד או שניים מדי יום, בבתי חולים אושפזו בשנתיים האחרונות כ- 150 חולים. בשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית בשיעור התחלואה בבני אדם: בשנת 2014 דווח משרד הבריאות על 596 מקרים, עלייה של קרוב לפי שניים ביחס ל-322 מקרים בשנת 2013, ופי שלושה ביחס ל-182 מקרים שדווחו בשנת 2012. בעשור האחרון דווח על שני מקרי תמותה בשל המחלה, מרבית החולים הינם מקרב האוכלוסייה הבדואית בדרום, מיעוטם תושבי מרכז וצפון הארץ.

על רקע נתונים אלו, מתריעים במשרד החקלאות ומשרד הבריאות מפני צריכת חלב ומוצרי חלב לא מפוסטרים, בדגש על חלב עזים לא מפוסטר. במשרדים מציינים כי חלב עזים הוא טוב, מזין ובעל סגולות בריאותיות, אך חלב עזים לא מפוסטר ומוצרי חלב נגועים שלא עברו תהליך פסטור, עלולים להדביק בני אדם במחלת הברוצלוזיס ואף במחלות נוספות.

תכנית חומש למזעור התחלואה

עוד נמסר ממשרד החקלאות, כי הוא פועל בשיתוף עם משרד הבריאות למניעת תחלואה בברוצלוזיס באמצעות הסברה, חינוך, שיפור תשתיות, סגירת מטבחות פיראטיות, הגברת הפיקוח בשווקים ועוד. באפריל 2014, יצא משרד החקלאות בתכנית חומש למזעור התחלואה בבני אדם בצאן ובגמלים והוא משקיע מאמצים ומשאבים רבים באזור האנדמי למחלה - אזור הנגב כפי שהוגדר בתכנית. המשרד פועל לחיסון הצאן בכלל יישובי הדרום שבתכנית ובהמשך לביעור העדרים הנגועים. על פי התכנית הרופאים הווטרינרים הממשלתיים מחסנים, מסמנים ודוגמים את הצאן והגמלים באזור המבצע האנדמי למחלה ללא עלות למגדל במימון המדינה, במטרה להעלות את ההיענות לחיסון בקרב המגדלים ולמזער את הנגיעות עד כדי מיגור המחלה.

ההסברה הינה חלק חיוני וחשוב מאין כמותו שכן עדיין קיימים כיסי התנגדות לחיסון מסיבות שונות, אם כי מרבית ראשי הקהילה מברכים ומקדמים את התכנית. בנוסף משקיע המשרד במימון תוכניות מחקר יישומיות, בהן מבוצע ניטור ומעקב מתמיד למנוע את התפרצותה מחדש, וכן שוקד על פיתוח בדיקות חדשות. עלות התכנית המוערכת מסתכמת בעשרות מיליוני שקלים.

על פי נתוני משרד החקלאות מתחילת התכנית באפריל 2014, חלה עליה חדה בשיעורי העדרים המתחסנים. על פי הערכות השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, כיום כ- 15% מעדרי הצאן בקרב האוכלוסייה הבדואית נגועים במחלה.

כיצד מונעים הידבקות

וודאו כי החלב עבר תהליך פסטור או הרתחה!
אם אינכם יודעים זאת בוודאות, אל תשתו ממנו ואל תאכלו מוצרים שהוכנו מחלב זה.
הימנעו מצריכת גלידות ביתיות, גבינות, יוגורטים, כנאפה וכדו', שאינכם יודעים בוודאות כי הוכנו מחלב מפוסטר.
כל מוצרי החלב הנמכרים ברשתות השיווק ונושאים תווית יצרן - מפוקחים ובטוחים לשימוש.
שימו לב: הוכח מחקרית כי לחלב עזים לא מפוסטר אין יתרון על פני חלב עזים מפוסטר, בריפוי אפטות.

רקע על המחלה

ברוצלוזיס הינה מחלה המועברת מבעלי חיים לבני אדם, ונגרמת על ידי חיידק הברוצלה. המחלה פוגעת בצאן בגמלים ובבקר, ומועברת לבני אדם במגע עם בעל חיים נגוע או עקב צריכה של מוצרי חלב לא מפוסטרים. חיידק הברוצלה גורם להפלות בכבשים ובעזים הרות ולפגיעה בפוריות בזכרים, בגמלים ללא סימנים קליניים מיוחדים. למעט ההפלה, הצאן הנגוע אינו מראה סימנים קליניים ולכאורה נראה בריא. המחלה בצאן אינה ניתנת לטיפול לאחר ההדבקה, ומניעתה מתאפשרת רק על ידי חיסון בגיל צעיר ולפני ההידבקות.

המחלה באדם קרויה "קדחת מלטה", וההדבקה נגרמת בעיקר מצריכת מוצרי חלב נגועים, אשר לא עברו פסטור לפני עיבודם או שיווקם, או כתוצאה ממגע עם הפרשות של בעל חיים נגוע. בבני אדם המחלה יכולה להיראות כמו שפעת קלה, אך עלולה גם להתבטא בתחלואה קשה.

מחלת הברוצלוזיס עלולה לגרום לפגיעות במערכות גוף שונות ולעתים אף לצמיתות, לעקרות בקרב גברים, להפלות בקרב נשים, לנכות, ובמקרים נדירים אף למוות. המחלה נגרמת בבני אדם בעיקר בשל צריכת מוצרי חלב נגועים, אשר לא עברו פסטור לפני עיבודם או שיווקם, אך תיתכן גם כתוצאה מחשיפה לבעל חיים נגוע בעת שחיטה.

שר החקלאות ופיתוח הכפר, אורי אריאל: "לאור חשיבות הנושא והסכנה הברורה והמידית לבריאות הציבור, המשרד מגבש תוכנית כוללת שתסייע להוריד את רמת הנגיעות והתחלואה בברוצלוזיס בצאן ובאדם באופן ניכר ומשמעותי"