הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מסכמים עונה בערבה התיכונה: 40,000 דונם של תוצרת חקלאית


ראש המועצה אייל בלום: ''ענף החקלאות עובר שינויים רבים ואנו, יחד עם הוועדה החקלאית, המו''פ והחקלאים, נערכים ומגבשים תכניות, שיעניקו לחקלאים כלים להצליח ולהתמודד עם שינויים אלו''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  27-05-2018



גדיד תמרים בערבה התיכונה, צילום: אלכס ליבק

כנס סיכום העונה החקלאית בערבה התיכונה התקיים בשבוע שעבר במרכז וידור שבמו"פ ערבה תיכונה, בו נדונו גם סוגיות מרכזיות בעולם החקלאות הישראלי.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

בכנס השתתפו ראש מועצה אזורית ערבה תיכונה אייל בלום, נציגי משרד החקלאות, ארגונים חקלאיים, מנהלי חברות חקלאיות, חוקרי מו"פ ערבה תיכונה וצפונית, חקלאים ועוד - סה''כ מעל 300 משתתפים.

מהנתונים שהוצגו בכנס עולה, כי בעונת 2017/18 בערבה התיכונה ובכיכר סדום, גידלו גידולים חקלאיים המשתרעים על שטח של כ-40,000 דונם. מתוכם, כ-27,000 דונם של ירקות, 12,000 דונם מטעים וכ-940 דונם פרחים.

גידולי הירקות העיקריים באזור זה הינם: פלפל כ-12,800 דונם , אבטיח כ-4,400 דונם, מלון כ-3,500 דונם, חציל כ-1,500 דונם, צמחי תבלין כ-1,000 דונם, עגבניות כ-1,300 דונם, קישואים כ-850 דונם, בצל כ-180 דונם, דלועים כ-400 דונם ומלפפון כ-240 דונם.

בנוסף, מגדלים החקלאים בערבה התיכונה גידולים נוספים בהיקפים קטנים, כמו: ארטישוק, בצל ירוק, עגבניות שרי, כרוב מסוגים שונים, שום, אספרגוס, אננס, תות שדה ותירס. כל הגידולים האלו משתרעים על פני 420 דונם.

התמרים הם התחום העולה בחקלאות בערבה. לראשונה השנה, מגדלי הערבה מייצאים תמרים גם לסין והודו. הרחבת שטחי גידול התמר מזן מג'הול, בלב המדבר, מתאפשרת הודות לתנאי מזג האוויר המצוינים באזור, שתורמים ליבול תמרים איכותיים במיוחד.

מנתוני הוועדה החקלאית בערבה התיכונה עולה, כי בשנת 2017 השתרעו שטח גידול התמרים על פני 7,023 דונם, עליה של 80 אחוזים בשלוש שנים בלבד. במהלך השנה הנוכחית נטעו כאלף דונם של עצי תמר.


כנס סיכום עונה, צילום: מועצה אזורית ערבה תיכונה

מרק פרל, ממונה אגרו-מטאורולוגיה באגף לשימור קרקע וניקוז במשרד החקלאות אמר בכנס: "עונת הגידול 2017/18 הייתה עונה חמה בשעות היום וגם במהלך הלילה. חודשי הסתיו היו באופן כללי, נטולי משקעים. על פי הערכות ה- IPCC  - הפאנל הבין ממשלתי לשינויי אקלים, עונת הגידול האחרונה מייצגת את העתיד, חורפים חמים הרבה יותר, קצרים ומלווים באירועי מזג אוויר קיצוניים. מגמת ההתחממות צפויה להמשיך גם בשנים הקרובות".

רני סלע, מנכ"ל 'יופי של ירקות' עין-יהב: "כ-60%-70% מהתוצרת החקלאית בערבה התיכונה, משווקת לחברות השיווק השונות והשווקים הסיטונאיים מאבדים מכוחם. כתוצאה ממגמות אלו, מחירי הפירות והירקות, בחלק הארי של העונה במוצרים המרכזיים- פלפל, עגבנייה, חציל ומלון, היו נמוכים בהשוואה למצב אשתקד. סלע הדגיש, כי יש לשמור על אגודות שיווקיות חזקות ולבצע תיאום מרבי בין כל חוליות שיווק התוצרת מהערבה התיכונה, בכדי להוריד את חוסר הוודאות לחקלאי. ''יש לאמץ גישה של התאמה מרבית בין החקלאי לבין צרכי השווקים, בכל הקשור בכמות התוצרת ובזנים המתאימים, תוך ביצוע עסקאות ותכנון חקלאי קפדני".

ראש מועצה אזורית ערבה תיכונה, אייל בלום: "ענף החקלאות עובר שינויים רבים ואנו, יחד עם הוועדה החקלאית, המו"פ והחקלאים, נערכים ומגבשים תכניות, שיעניקו לחקלאים כלים להצליח להתמודד עם שינויים אלו. חקלאי הערבה ניצבים בחוד החנית של הקדמה והפיתוח החקלאי והמטרה שלנו להעניק להם את הכלים, על מנת להמשיך ולהרחיב את סל הגידולים ואת החקלאות הישראלית".

עוד הרצו בכנס: יורם צביאלי ממו"פ ערבה תיכונה וצפונית אשר הציג סקירה לסיכום עונת גידול הירקות, סבטלנה דוברינין מדריכה בהגנת הצומח הרצתה בנושא הגנת הצומח בירקות הערבה, דוד סילברמן ממ"ר גידולים חסויים במשרד החקלאות הציג אתגרים ומגמות בענף הפלפל, שמעון פיבוניה, שירי רותם, סווטלנה גוגיו רומי גולן מהמו"פ, הציגו מגוון טיפולים בשדה להפחתת ריקבון בפלפל, אשר איזנקוט ממ"ר השקיה במשרד החקלאות הרצה בנושא השקיה, איתמר לוי מנכ"ל מגדלי הערבה לייצוא הציג את נתוני הייצוא ורני סלע מנכ"ל יופי של ירקות בעין יהב סקר את המגמות בשוק הפירות והירקות.