הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


נדחתה תביעת בני זוג כנגד אגודה שיתופית שסרבה לקבלם


בית המשפט דחה תביעת של בני זוג כנגד אגודה שיתופית שסרבה לקבלם לחברות. בהמ"ש קבע כי ההחלטה על קבלת חברים הינה יחודית ומבוססת על קשר אישי ביניהם ולכן יש לאפשר מתחם רחב ביותר של שיקול דעת לחברי האגודה לבחור מי יצטרף אליהם ומי לא

מאת: עו"ד עמית יפרח, תנועת המושבים *  18-10-2010


בני זוג הגישו תביעה לבית המשפט המחוזי בחיפה כנגד כפר שיתופי שסירב לקבל חברים לאגודה על סמך חוות דעת לפיה הם אינם מתאימים לחיי המושב.

המבקשים עתרו לבהמ"ש בתביעה כי לאגודה אין כל סמכות להכריע בעניין זה על פי תקנון האגודה מאחר והנימוק על פיו דחו את המבקשים אינו נמנה על הסעיף בתקנון וכי החלטה זו פוגעת בזכויות יסוד חוקתיות כמו שוויון , קניין וכבוד האדם,ולכן הינה בטלה. עוד טענו המבקשים כי נמנעה מהם הזכות הבסיסית לייצוג לאור החלטת האסיפה למנוע מב"כ לטעון את טענותיהם וכך גם לא היו מודעים החברים שהמבקשים שילמו זה מכבר את מלוא התמורה עבור רכישת הזכויות במשק.

האסיפה הכללית של המושב דחתה את בקשתם של המבקשים להתקבל לחברות במושב בעיקר בהסתמכות על חוות דעת פסיכולוגית לפיה המבקשים אינם מתאימים לחיי שיתוף במושב. לטענת המושב הן לוועד והן לאסיפה הכללית מוקנה שיקול דעת בדבר בחינה והחלטה לעניין התאמתו של מועמד לחברות.

האגודה טענה כי המבקשים לקחו על עצמם סיכון מחושב עת שילמו על הנכס לפני ועדת הקבלה מאחר ובהסכם היה תנאי מתלה שהוא קבלתם לחברות באגודה.

בית המשפט דחה את העתירה וקבע כי ההחלטה של האסיפה הכללית תישאר על כנה.

בהמ"ש נימק את החלטתו וקבע כי ההתערבות השיפוטית כנגד החלטות אסיפה כללית של אגודה שיתופית נעשות תוך ריסון ואיפוק והביקורת השיפוטית נעשית על פי ביקורת מתחום המשפט הפרטי .
עוד קבע בהמ"ש כי ההחלטה על קבלת חברים הינה יחודית ומבוססת על קשר אישי בין החברים ולכן יש לאפשר מתחם רחב ביותר של שיקול דעת לחברי האגודה לבחור מי יצטרף אליהם ומי לא.

אין ספק כי החלטה זו של בהמ"ש מחזקת את נושא ועדות הקבלה לחברות באגודה החקלאית. עמדתנו הינה כי אדם מסוים הרוצה להיות חלק מקהילה משותפת עליו להתאים לאופייה הייחודי של הקהילה, והדרך היחידה לעשות כן היא שהקהילה עצמה תבחן את אותו מועמד.

מתוך הכרה בחשיבותן של וועדות הקבלה לצביונה ושמירתה של הקהילה המצומצמת במרחב הכפרי, ניתן להבין את ההיגיון שעומד מאחורי "הקריטריונים", עד כמה שמושג זה מעורר קונוטציות שליליות, כגון התאמה לחיי קהילה, יכולת להיטמע וכדומה.

בישובים חקלאיים קליטת המתיישבים נעשית לתוך מרקם היסטורי ייחודי של יישוב חקלאי, המנהל אורח חיים ייחודי מבחינה כלכלית וחברתית, על כל המשתמע מכך. מי שנקלט במושב אמור להשתלב במרקם הכפרי של המושב ובאורחות חייו, ונדרש לשם כך הפעלת מנגנון ועדת הקבלה באופן מושכל לצרכי אוכלוסיית המושב, השואפת לשמר את הייחוד שלה.

* הכותב הוא עו"ד עמית יפרח, יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים