הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


דיון נוסף בוועדת הכנסת - כיצד ייראו לולי התרנגולות החדשים


משרד החקלאות יציג מחר בבוקר (ד') בוועדת החינוך של הכנסת מחקר חדש שנעשה בהולנד המלמד כי בניית לולי מעוף יקרה בלמעלה מ- 30% מהלולים החדשים שייבנו במסגרת הרפורמה בלול. עמותת אנונימוס: הכלובים מנוגדים לחוק צער בעלי-חיים, אם יאושרו נעתור לבג''ץ

מערכת פורטל החקלאות  19-10-2010


בדיון בוועדת החינוך התרבות והספורט של הכנסת בנושא "תקנות צער בעלי חיים - גידול מטילות והחזקתן" שיתקיים מחר בבוקר (יום ד' 20.10.10), יציג משרד החקלאות מחקר חדש שבוצע באוניברסיטת Wageningen והמוסד למחקר חקלאות וכלכלה (LEI) בהולנד, המלמד כי בניית לולי מעוף יקרה בלמעלה מ- 30% מהלולים החדשים המתוכננים במסגרת הרפורמה בלול. למחקר זה מתכוון המשרד לצרף נתונים תומכים של חברות בניית לולים ישראליות, אשר גם על פיהן לולי מעוף יקרים בכ- 30% מלולי כלובים, והקמתם תביא לדברי המשרד ''לעלייה במחירי הביצים אשר יהפכו ממוצר יסוד למוצר פרימיום בשל עלויות הגידול הגבוהות משמעותית מעלויות הגידול בלולי סוללה.''

על פי המחקר ההולנדי, עלות הקמת לול בגודל של 550 סמ"ר למטילה עומדת על 17 יורו למטילה, בעוד שהקמת לול מועשר תעלה 24 יורו למטילה והקמת לול מעוף תעלה 25 יורו למטילה.

כמו כן, יציג המשרד בפני הוועדה בכנסת את תמצית התקנות המוצעות, שמטרתן להביא לקידום רווחת העופות המגודלים בישראל לסטנדרט הנהוג באירופה. תמצית התקנות - מגדילים למטילה את הבית פי שניים.

במשרד החקלאות אומרים, כי ''מצבם הנוכחי של העופות עגום ומחובתנו להביא לשיפור משמעותי ברווחתם. בעת ניסוח התקנות נלקחו בחשבון צרכי העופות ורווחתם, וכן, ההשקעה הנדרשת לשם יצירת השינוי – הן מהמדינה והן מהמגדלים.''

עמדתו של משרד החקלאות גורסת כי אי קיומה של הרפורמה המתוכננת בענף הלול, משמעותה סבל לתרנגולות. כיום רוב התרנגולות חיות בשטח של כ- 300 סמ"ר למטילה, וקיום הרפורמה מבטיח הגדלה משמעותית בשטח המחייה של כל המטילות בישראל.

לטענת משרד החקלאות, ארגונים למען בעלי חיים ''עוסקים מזה חודשים רבים בהנצחת מצבם העגום של העופות ובפגיעה ביכולת להביא לשיפור משמעותי ברווחתם. נציגי הארגונים ''מתעקשים שלא לאפשר למשרד החקלאות לקדם את התקנות ואת הרפורמה בלול, לרווחת המטילות, וטוענים בין השאר, כי הקמת לולי מעוף תהיה זולה מהקמת הלולים החדשים המתוכננים.'' במשרד החקלאות אומרים כי טענה זו תופרך סופית מחר בדיון בכנסת לאור המחקר החדש שפורסם בהולנד והנתונים הנוספים שתומכים בו.

עמותת אנונימוס: אם יאושרו התקנות נפנה לבג''ץ

בעקבות עתירה לבג"ץ של עמותת אנונימוס, הוקפאה הרפורמה עד להכרעת ועדת החינוך של הכנסת מחר, אשר תדון בתקנות החזקת התרנגולות מתוקף חוק צער בעלי-חיים. עד כה קיימה הוועדה שני דיונים בנושא (במאי וביולי), שבהם סירבו הח''כים לאשר תקנות המתירות כליאת תרנגולות בכלובי-סוללה צפופים.

בעמותת אנונימוס אומרים היום, כי אם יאושרו תקנות המתירות כלובי-סוללה, העמותה תפנה לבג"ץ. שופטי בג"ץ קבעו בדיון בינואר כי על המדינה להיות מוכנה לכך שישראל תאמץ את התקן האירופי - בין בתקנות ובין בפסק דין. באפריל החליטו השופטים רובינשטיין, פוגלמן ועמית לאפשר התקדמות בפיילוט של הרפורמה רק אם הלולים שיוקמו יהיו ללא כלובים או לפחות יעמדו בתקן האירופי המינימלי. ''למרות זאת, התקנות שניסח משרד החקלאות מציעות להקים כלובים שאסורים להקמה באירופה מזה 7 שנים.'' אומרים בעמותה

בעמותת אנונימוס אומרים עוד, כי לפי טיוטת התקנות המונחת על שולחן הוועדה, ''בלולים שיוקמו ייכלאו התרנגולות למשך כל חייהן, בכלובים המותירים לכל תרנגולת שטח זעום של 550 סמ"ר בלבד (פחות מעמוד A4). בכלוב הצפוף רצפת רשת אלכסונית. התרנגולת אינה מסוגלת למתוח כנף וכל תזוזה משמעה רמיסת תרנגולות אחרות. כלובים מסוג זה אסורים להקמה באיחוד האירופי מזה 7 שנים, והקיימים יפורקו עד 2012. התקנות מציעות לשדרג את הלולים בעתיד לכלובים מעט פחות צפופים (750 סמ"ר לתרנגולת, 25x30 ס"מ).''

"זה תרגיל שמריח לא טוב", אומר עו"ד יוסי וולפסון מעמותת "אנונימוס". "כולם יודעים שבישראל, הזמני הוא הקבוע - אין משמעות להבטחה ערטילאית לרפורמה נוספת, על אחת כמה וכמה כשלא ברור מי יממנה. לפי תשובת המדינה לבג"ץ, עלות השדרוג היא לפחות 150 אלף ₪ ללול, וההערכות שקיבלנו מחברות הלולים גבוהות אף יותר. הרבה יותר זול להקים מלכתחילה לולי מעוף – לולים ללא כלובים הבנויים לגובה, שהם חסכוניים בשטח ואיסוף הביצים בהם ממוכן".

התקנות עוררו מחאה ציבורית נרחבת, שאליה התגייסו רבנים, שפים, וטרינרים, מובילי דעת קהל ואזרחים מהשורה. כ-30 אלף איש חתמו על עצומה הקוראת לאיסור על כלובי-סוללה. על-פי סקר מכון "מאגר מוחות", 67% מהישראלים מעדיפים לרכוש ביצים שלא הוטלו בכלובים. הרבנים יונה מצגר, בני לאו, שלמה אבינר, יובל שרלו ודוד רוזן הביעו תמיכה בקמפיין מטעמי צער בעלי-חיים. 120 וטרינרים שלחו לחברי הכנסת עצומה המדגישה את הנזק הבריאותי שנגרם לתרנגולות בכלובים, ובראשם ד”ר חגי אלמגור, לשעבר הממונה על חוק צער בעלי-חיים. לאחרונה הצטרפה למחאה גם שורה ארוכה של שפים, שחקנים, אנשי תקשורת ועוד.

"31 מדינות בעולם אסרו על כלובי-סוללה, ורבות מהן אסרו על כל סוגי הכלובים. קליפורניה אף אישרה חוק שיאסור על ייבוא ביצי כלוב. אין שום סיבה שישראל תישאר מאחור. המסורת היהודית מחייבת אותנו להוביל בכל הקשור להגנה על בעלי-חיים" אומר עו"ד וולפסון. כיום שליש מהלולים באיחוד האירופי הם לולים ללא כלובים. לפי דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בשוויץ 100% מהלולים הם ללא כלובים, באוסטריה 90%, בגרמניה 62%, בשבדיה 60%, בהולנד 50%, בדנמרק 48% ובבריטניה 42%, כך לדברי עמותת אנונימוס.