הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


יש אמוניה במיכל האמוניה?


לא אם אתם שואלים את עיריית חיפה, שלא הצליחה להוכיח זאת בבית המשפט. לשני מפעלים, מהרגישים ביותר במפרץ, אין רישיון עסק תקף - נמל חיפה ומיכל האמוניה של חיפה כימיקלים, אשר פועל ללא רישוי כבר 7 שנים. במפעל חיפה כימיקלים אין מרפאת חירום או אמבולנס שייתן מענה בעת אירוע תעסוקתי או אירוע חומרים מסוכנים

מערכת פורטל החקלאות  10-1-2011


בדיון משמעותי מאד ורציני מאד שהתקיים היום (ב') בועדת הפנים והגנת הסביבה ועסק ברישוי מפעלים במפרץ חיפה, התברר שחלם זה כאן (הסבר בהמשך).

בבחינה מקיפה שערך אורי טל-ספירו, ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, לגבי "נתונים על רישיונות עסק, אישורי כבאות והצלה ודרישות סביבתיות ממפעלי מפרץ חיפה", התברר כי בשטח השיפוט של עיריית חיפה, קיימים 19 מפעלים בעלי פוטנציאל סיכון גבוה לסביבה (מגזר A). מתוכם, ל-17 מפעלים רישיונות עסק תקפים. לשני מפעלים, מהרגישים ביותר במפרץ, אין רישיון עסק תקף - נמל חיפה ומיכל האמוניה של חיפה כימיקלים. כנגד מפעל האמוניה קיימים הליכים פליליים. המסמך מפרט שורה נוספת של הפרות חוק. כך לדוגמא, בינואר 2006 הורשעה בז"ן ומנכ"ל החברה בגין זיהום אוויר בלתי סביר משנת 2003. החברה נקנסה ב- 1.6 מיליון ₪ והמנכ"ל חויב ב- 150 שעות עבודה למען הציבור.

מר אהרון אליאס, מנהל רישוי עסקים בעיריית חיפה, נתבקש על ידי יו"ר הועדה, ח"כ דוד אזולאי, להתייחס למפעלים הפועלים ללא רישוי. לגבי נמל חיפה, אמר מר אליאס כי הם מצויים בהליכי רישוי מזה 7 חודשים. לגבי מיכל האמוניה, הסתבר כי המפעל פועל ללא רישוי מאז שהוקם. עיריית חיפה מנהלת הליכים משפטיים נגד מיכל האמוניה ב-7 השנים האחרונות ובהליך האחרון דחה בית המשפט את העירייה מאחר ולא הצליחה להוכיח שבמיכל האמוניה יש אמוניה (חלם זה כאן, כבר אמרנו?). בשלב זה פנה יו"ר הועדה אל המומחים וביקש באירוניה כלים על מנת להוכיח שיש במיכל האמוניה, אמוניה (יצוין, כי מיכל האמוניה הינו המיכל העיקרי בו מאוחסנת אמוניה המשמשת בארץ לשימושים שונים, בעיקר בתי קירור). ח"כ ד"ר דב חנין המליץ ליושבים בדיון כי ייזהרו מלהוכיח את נוכחות האמוניה באמצעות הרחה...

עו"ד איילת בן עמי, יועצת משפטית במחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה, אמרה כי בעתיד הקרוב, המשרד יסייע לעיריית חיפה בניהול הצעדים המשפטיים. היא ציינה כי בלית ברירה המשרד להגנת הסביבה מחדש את היתר הרעלים של המיכל, שכן זהו המיכל היחיד במדינת ישראל אליו מיובא אמוניה.

ח"כ אזולאי העיר שכאשר אין רישוי עסקים יש מקום לדאגה עמוקה, במיוחד לאור העובדה שחלק ניכר מהמלצות ועדת שפיר (ועדה בראשות האלוף במיל. הרצל שפיר, שהוקמה לאחר מלחמת לבנון 2 , ועסקה בצורך למגן את מיכל האמוניה) טרם יושם.

נציג ועד העובדים בחיפה כימיקלים ציין שלמרות שהעובדים חשופים לחומרים מסוכנים, אין מרפאת חירום במפעל ואין אמבולנס חירום. "אנחנו מרגישים כמו בשר תותחים", אמר הנציג. ח"כ ד"ר ג'מאל זחלקה, הסב את תשומת לב הועדה כי המפעל אינו מתייחס כלל לסיכונים הבטיחותיים והבריאותיים אליהם חשופים עובדי הקבלן. ח"כ ד"ר דב חנין, אמר כי במפרץ חיפה ריכוז גדול של מפעלים מסוכנים וחומרים מסוכנים. סביב המפרץ יש תעשיות נוספות. כשמעיינים במסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת רואים שורת אירועי חומרים מסוכנים שחלקם זכה לפרסום וחלקם לא זכה. בשגרה קיימת מעט מאד אכיפה מינהלית ואין כמעט אכיפה פלילית. "צריך לחשוב גם על זמן אסונות. האיזור סמוך לשבר יגור ורגיש לרעידות אדמה. רעידת אדמה יכולה לגרום לקטסטרופה. צריכים להיות מודעים גם לזמן מלחמה. איזור חיפה עלול להיות מטווח. היינו אמורים ללמוד ממלחמת לבנון השנייה שבזמן אמת קשה לפנות חומרים מסוכנים וקשה למגן מפעלים", אמר ח"כ חנין. "חייבים להחליף דיסקט ולשנות באופן יסודי את הגישה. ראשית צריכים לבצע בדיקה מסודרת ולחשוב איזה מפעל באמת חייב להישאר באיזור ואיזה ניתן לפנות. את המפעלים שחייבים להשאיר באיזור, צריכים לחייב בסטנדרטים בטיחותיים וסביבתיים מחמירים ביותר".

ח"כ ד"ר רחל אדטו אמרה כי "מפרץ חיפה הוא פצצה מתקתקת. לא יעלה על הדעת כי משרד הבריאות נותן רישיונות רק למסעדות. הקשר בין מפעלי מפרץ חיפה ובריאות הציבור הוכח. משרד הבריאות חייב להיות חלק מתהליך רישוי העסק ועליו לדאוג לבריאות הציבור". ח"כ ד"ר ג'מאל זחלקה אמר כי הציבור מצפה מהועדה לבחון עבורו את המצב בשטח. הוא הציע כי הועדה תסייר בחיפה כימיקלים ובמפעלים נוספים. גב' רומי אבן דנן, ראש אגף חומרים מסוכנים במשרד להגנת הסביבה, אמרה כי לדעתה ראוי לבצע הערכת ניהול סיכונים לכל המפעלים במפרץ חיפה. בתוך שנה 270 מפעלים ברחבי הארץ יפעילו הליך בדיקת ניהול הסיכונים.

בהמשך הדיון עלה מדבריו של מר שלמה כץ, מנהל מחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה, כי מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה שלל את היתר הרעלים של חוות הגז בקרית אתא. למרות זאת, המפעל ממשיך לפעול באמצעות היתר בית משפט. בתגובה לכך הציעו יו"ר הועדה, ח"כ דוד אזולאי, וח"כ ד"ר דב חנין כי תיערך פגישה עם נשיאת בית המשפט העליון שבמהלכה ישוחחו על מדיניות האכיפה הסביבתית הראויה לישראל.

בתום הדיון ביקש ח"כ דוד אזולאי לקבל ממשרד הפנים דיווח מלא על יישום המלצות ועדת שפיר. כמו כן הועדה תפנה אל היועץ המשפטי של עיריית חיפה לברר מהם אמצעי האכיפה המנהליים שננקטו נגד מפעל האמוניה.