הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


14 פקחים בלבד, בשליש משרה, מפקחים על שאריות חומרי הדברה


הועדה המשותפת לנושא סביבה ובריאות, דנה בקשרים הרב-מימדיים, בין נושאי התזונה, הסביבה והבריאות. ממסמך שהוכן לקראת הדיון עולה, כי פקחי משרד החקלאות מצאו ב-4321 דגימות שנדגמו בשנים 2005-2009, כ-7% של חריגות משיעור השאריות המותר. פקחי משרד הבריאות ביצעו בין השנים 2010-2006, 2330 דגימות, מתוכן 2013 היו תקינות ואילו ב-317 דגימות, המהוות 13.6% נמצאו חריגות

מערכת פורטל החקלאות  24-1-2011


הועדה המשותפת (פנים-עבודה) לנושא סביבה ובריאות, בראשות ח"כ ד"ר דב חנין, דנה היום בקשרים הרב-מימדיים, בין נושאי התזונה, הסביבה והבריאות.

בפתח הדיון הדגיש ח"כ חנין כי מזון הינו אחד הגורמים המשמעותיים המקשרים בין סביבה לבין בריאות וכי הוועדה מתכוונת לעסוק בנושאים אלו על מנת לקדם שינויים בתחומים אלו.

לקראת הדיון, הכינה שירי בס ספקטור, ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, מסמך מידע מפורט, שעסק בעיקר בנושא של שאריות חומרי הדברה במזון. מהמסמך עולה כי הפיקוח על שאריות חומרי הדברה במזון מתנהל בשני מישורים: א. בשדה או מיד לאחר הקטיף - על ידי משרד החקלאות. ב. ברשתות השיווק - על ידי משרד הבריאות. פקחי משרד החקלאות מצאו ב- 4321 דגימות שנדגמו בשנים 2005-2009, כ- 7% של חריגות משיעור השאריות המותר. פקחי משרד הבריאות ביצעו, בין השנים 2010-2006, 2330 דגימות, מתוכן 2013 היו תקינות ואילו ב- 317 דגימות, המהוות 13.6% נמצאו חריגות. על פי משרד הבריאות, במידה והתוצאה החריגה מהווה סכנה בריאותית מיידית, מוכרז המזון כלא ראוי למאכל אדם ומועבר להשמדה (במידה והתוצרת עדיין בשיווק).

אינה אשכנזי, מהשירות להגנת הצומח במשרד החקלאות, אמרה כי ישנם בסך הכל 14 פקחים, בשליש משרה, הבודקים בכל הארץ את התוצרת החקלאית לשאריות של חומרי הדברה. ח"כ חנין ביקש בתגובה כי בתוך חודש יוגש לועדה מסמך המגדיר את צרכי כוח האדם של השירות להגנת הצומח. בעקבות המסמך, תחל הועדה במגעים עם משרד החקלאות ומשרד האוצר על מנת להרחיב את הפיקוח על התוצרת החקלאית. גב' שירי בס ספקטור, ציינה גם כי גם מספר המדריכים בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע של משרד החקלאות) בתחום הגנת הצומח קוצץ לחמשה בלבד. מר שלמה ישראל משה"מ, ציין כי קיימות היום שיטות משמעותיות להפחתת חומרי ההדברה בחקלאות, והמחסור בכוח אדם מעכב את שה"מ מלבצע הדרכה מקיפה בתחום.

ורד בלן, מרכזת יוזמת "מערך מזון מקיים בישראל" של מרכז השל - לחשיבה ומנהיגות סביבתית ומכון ערבה ללימודי הסביבה, הציגה את היוזמה שעיקרה "מערכת המבוססת על מזון מקומי, יותר אורגני (לא מזהם), איטי יותר, תורם לבריאות הכלל, כולל המערכות האקולוגיות, נגיש וזמין לכל, שתומך בסחר ושכר הוגן, ביזורי ודמוקרטי". היוזמה אמורה להיות רב-מימדית גם במגוון המיגזרים שאמורים להיות שותפים לה - ממשלה, ארגוני מגזר שלישי, חקלאים, השלטון המקומי, תעשיות מזון ועוד. גב' בלן ביקשה מהועדה כי תפעל לקידום חקלאות מקיימת באמצעות עידוד הענף והסרת החסמים העומדים בפניו. מר אהוד פלג, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, השיק את המדריך המקוון לסימון מזון של המועצה, בשיתוף האגודה לבריאות הציבור. המדריך מציג בשפה פשוטה את רכיבי המזון השונים ומעצים אותו באמצעות הפנייה לחקיקה ופסקי דין שונים. מר איתן מיכאלי, מנהל המוקד לבטחון תזונתי, אמר כי לצערו רוב האוכלוסיה שפחות נגישה למזון הינה גם פחות נגישה לאינטרנט ולכן לא תלמד על רכיבי המזון שלה באמצעות האינטרנט. הוא הצר על כך שמנות המזון המגיעות לבית הספר הינן מתועשות ושדווקא האוכלוסיות המוחלשות חשופות למזון מתועש.

בסיכום הדיון התקבלו ההחלטות הבאות

1. הועדה תמשיך לפעול לעידוד חקלאות מקיימת בישראל.

2. הועדה מבקשת מהשירות להגנת הצומח ומשה"מ, לקבל בתוך חודש, מסמך מפורט לגבי הצורך להרחיב את הפיקוח על התוצרת החקלאית והצורך בחיזוק מערך ההדרכה בתחום הפחתת שימוש בחומרי הדברה.

3. הועדה מציעה למשרד הבריאות לשקול לשנות את הסימון על גבי מוצרי המזון כך שייוצרו שתי קבוצות של תוספים: 1. קבוצה שאין לגביה חששות בריאותיים. 2. קבוצה שיש להתייחס אליה בזהירות.

4. הועדה מברכת על יוזמת המועצה לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור, שהקימו את המדריך המקוון לסימון חומרי מזון. הועדה מציעה לשלב את המדריך בכל מערכות המדינה ולהפוך את המדריך לחלק מתכנית הלימודים.

5. הועדה מוטרדת מתחום הפרסום המטעה על גבי מוצרי מזון. הועדה מציעה למשרד הבריאות לשקול החלפת תוויות מטעות ומבקשת לקבל בתוך חודש מסמך מפורט המתייחס לתחום הפרסום.

6. הועדה קוראת לדאוג לכך שבמפעלי הזנה המזון יהיה בריא ופחות מתועש. יש לבחון כיצד להביא מידע תזונתי גם לאוכלוסיות המוחלשות.