הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


יותר מ-40 אלף שקנאים חלפו בשמי ישראל בעונת הנדידה


הסתיימה עונת הנדידה: 65 טון דגים סופקו לשקנאים במסגרת שיתוף פעולה עם משרד החקלאות. עשרות שקנאים מושדרו וסומנו בצבע כחלק ממאמץ האקולוגים לעקוב אחר מסעם בישראל. השנה לא הותר השימוש באש חיה להברחת שקנאים

מערכת פורטל החקלאות  25-1-2011


יותר מ-40 אלף שקנאים חלפו את ישראל במהלך עונת הנדידה שהסתיימה לאחרונה, במסעם לארצות הדרומיות והחמות, כך מעריכים בימים אלו בחטיבת המדע של רשות הטבע והגנים.

השקנאים שחלפו מעל ישראל נהנו השנה מתנאי נדידה משופרים: יותר מ-65 טון של דגים סופקו להם עד כה על ידי פקחי רשות הטבע והגנים, כחלק משיתוף פעולה בין הרשות למשרד החקלאות.

כחלק מהשת"פ לא ניתנו השנה היתרים לשימוש בכדורים חיים להרחקת השקנאים מבריכות הדגים המסחריות והחקלאים מבצעים את הגירוש לאתרי אספקת המזון באמצעים שאינם הורגים בלבד. למרות האיסור נרשמו מספר מקרים בודדים של שימוש באש חיה, ופקחי רשות הטבע והגנים נאלצו לפעול אכיפתית כנגד מפירי ההוראה. אספקת המזון בוצעה במאגרי מים בשמורת טבע החולה, חוף הכרמל ועמק חפר.

אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים: "רוב רובם של השקנאים כבר חלפו מעלינו, כשהם נהנים ממזון שמסופק להם דרך קבע- במטרה לצמצם את הקונפליקט בין השקנאים למגדלי הדגים, קונפליקט שבשנים עברו גרם נזקים כבדים לשני הצדדים. השנה שיתוף הפעולה עם משרד החקלאות רחב מאי פעם ולמעשה קיבלנו אור ירוק לפעול למען השקנאים, מתוך הבנה שפעולות אלו משרתות ומגנות גם על בריכות הדגים המסחריות. מרבית החקלאים, שחלקם ספגו בשנים עברו הפסדים בעקבות הפגיעה במקור פרנסתם, התגייסו למאמץ- ועדיין היו כמה אירועים חריגים של פגיעה בשקנאים בניגוד להנחיות. אנחנו מקווים שכל החקלאים יבינו שרק דרך שיתוף הפעולה ניתן להגיע למצב שבו כל הצדדים מרוויחים: החקלאים, השקנאים וכלל אוהבי הטבע בישראל."

כחלק מההגנה על השקנאים ובריכות הדגים כאחד, מתקיים השנה לראשונה מבצע רחב היקף לסימון שקנאים: פקחי רשות הטבע והגנים לוכדים אותם בשיטה מיוחדת באזורי האכילה שלהם, בודקים את בריאותם ומסמנים את גופם בצבע, אשר מאפשר לעקוב אחר הלהקות במסלולם בתוך ישראל. הצבע יורד עם תחלופת הנוצות ואינו פוגע בשקנאים, ועד כה סומנו בשיטה זו עשרות שקנאים. לצד הסימון זכו 6 שקנאים לקבל משדר GPS לוויני, שילווה אותם בהמשך מסעותיהם ויעביר מידע רב חשיבות על אורחות חייהם של השקנאים במהלך הנדידה. על ידי פעולות זו מקווים בחטיבת המדע לדעת האם המזון שמסופק לשקנאים בכל מקום אכן מספיק על מנת לאפשר לשקנאים את המשך הנדידה- או שמא השקנאים נותרים באזור בחיפוש אחר מזון נוסף, בטרם ימשיכו דרומה.