הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מסתמן: ארה''ב תאסור על אחזקת תרנגולות בכלובי-סוללה


הסכם מפתיע בין איגוד הביצים האמריקאי לבין ארגוני בעלי החיים: יקדמו יחד חקיקה להכפלת השטח לתרנגולת, איסור על הרעבת תרנגולות וסימון סוג הלולים על אריזות הביצים. עלות המהלך: 4 מיליארד דולר. התקן האמריקאי לרווחת תרנגולות יהיה מתקדם יותר מאשר התקן האירופי. ובישראל? המאבק ברפורמה שמציע משרד החקלאות עדיין ממשיך

מערכת פורטל החקלאות  10-7-2011


בסוף השבוע שעבר נחתם הסכם היסטורי לשיפור תנאי המחיה של תרנגולות בין ארגוני בעלי החיים לבין תעשיית הביצים האמריקאית. זאת לאחר שנים של מאבק מתוקשר, במסגרתו חשפו הארגונים צילומים קשים של התעללות בתרנגולות מחקירות סמויות בכלובי-סוללה, ואף קידמו חקיקה לאיסור על הכלובים במספר מדינות בארה"ב.

במקביל, אורגנה מחאת צרכנים, שבעקבותיה התחייבו רשתות הסעדה לעבור בהדרגה ל"ביצי חופש", ביניהן רשתות ההמבורגרים וונדי'ז ובורגר-קינג ותאגיד הקייטרינג הגדול בעולם סודקסו. תעשיית הביצים האמריקאית ספגה נזק תדמיתי עצום, שאף החמיר כשבשנה שעברה הורדו מהמדפים חצי מיליארד ביצים עקב הדבקת אלפי אמריקאים בסלמונלה, שמקורה בכלובי-סוללה באייווה.

לאחרונה התנהל משא ומתן חשאי בין איגוד הביצים האמריקאי (UEP) לבין ארגון הגנת בעלי החיים הגדול בארה"ב (HSUS). בהצהרה משותפת שפרסמו בסוף השבוע שעבר הודיעו כי יקדמו חקיקה לפיה תיאסר הקמת כלובי-סוללה חדשים, והכלובים הקיימים יפורקו בהדרגה תוך 18 שנים, אז גם תיאסר מכירת ביצים מלולים שאינם עומדים בתקן החדש (על מנת למנוע ייבוא ביצים ממדינות אחרות).

כמו כן, תיאסר הרעבת התרנגולות ("הנשרה כפויה") לשם הגברת תפוקתן. 280 מיליון התרנגולות המטילות בארה"ב יוחזקו בלולים המקצים לכל אחת שטח של 800-930 סמ"ר, ומספקים ציוד שאמור לאפשר לתרנגולות ביטוי מינימלי של התנהגויות טבעיות: תאי הטלה, מוטות לינה ומשטחים לניקור ולהתפלשות. על מנת לאפשר לצרכנים לדעת באילו תנאים הוטלו הביצים, כל אריזה תחויב בסימון סוג הלול שבו הוחזקו התרנגולות. עלות הרפורמה מוערכת בכ-4 מיליארד דולר.

בשנים האחרונות התקבלו באירופה שורה של חוקים להגנת בעלי-חיים במשקים, ולאחרונה נראה כי המגמה מחלחלת גם לארה"ב. קליפורניה, אוהיו ומישיגן כבר חוקקו חוקים לאיסור על כליאת תרנגולות בכלובי-סוללה וצורות אחרות של התעללות בבעלי-חיים בתעשיית הבשר והביצים, אך עד כה לא התקבלה חקיקה פדרלית בנושא. החוק המתגבש בארה"ב לרווחת תרנגולות יהיה מתקדם יותר מאשר התקן האירופי. גורמים בתעשיית הבשר האמריקאית הביעו חשש כי החוק החדש יהווה תקדים שבעקבותיו יאומצו חוקים נוספים להגנת בעלי-חיים.

גם בישראל גוברת ההתנגדות הציבורית לכלובי-סוללה והעימותים בין משרד החקלאות לנציגי ארגוני בעלי החיים ומגדלי העופות החריפו בחודשים האחרונים. לפי סקר מכון "מאגר מוחות", שני שליש מהישראלים מעדיפים לרכוש ביצים מתרנגולות שלא הוחזקו בכלובים, ואף מוכנים לשלם יותר עבורן.

בהצעת התקנות שהגיש משרד החקלאות לרפורמה בלולים, יוצאו המבנים הישנים מתוך היישובים החקלאיים לאזורים ייעודיים, שם יוקמו לולים גדולים ומודרניים, אך גם אלה יהיו כלובי סוללה. לפי הצעת המשרד, בלולים אלה יוכפל שטח המחייה של כל תרנגולת מטילה כדי להתאימו לתקן האירופאי - מ-350 סמ"ר ל-550 סמ"ר. בעתיד, לאחר שייבנו הלולים החדשים, ניתן יהיה אף להרחיב את המבנים ולאפשר לכל תרנגולת שטח מחייה של 750 סמ"ר. במשרד החקלאות טוענים כי הרפורמה נועדה לאפשר שיפור משמעותי במצב הגידול של העופות וברווחתם, תוך התחשבות בהשקעה הכלכלית הנדרשת מהחקלאים בשדרוג הלולים החדשים.

אך הרפורמה שמציע משרד החקלאות הוקפאה בעקבות עתירה לבג"ץ של עמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים. בג"ץ הורה למשרד החקלאות להתקין תקנות להסדרת תנאי החזקת התרנגולות לפי חוק צער בעלי-חיים. התקנות הוגשו לאישור הועדה שש פעמים עד כה, אך נתקלו בהתנגדות של ח"כים מכל קצוות הקשת הפוליטית.

"תרנגולות בכלובי-סוללה כלואות בצפיפות כה קיצונית, עד כדי-כך שפעמים רבות הן דחוסות אחת על השנייה. לכל תרנגולת מוקצב שטח הקטן מעמוד A4. היא אינה זוכה לראות אור יום או לדרוך על אדמה, והחיכוך המתמיד בסורגי הכלוב פוצע את עורה", אומרים באנונימוס. "משרד החקלאות לא יכול להוציא מאות מיליוני שקלים על כלובי-סוללה בזמן שבכל העולם נותנים לתרנגולות סטנדרטים מינימליים. אנו מקווים ששרת החקלאות תתעשת, אחרת ניאלץ לעתור שוב לבג"ץ".

לכתבה בניו-יורק טיימס על ההסכם בארה"ב לחצו כאן