הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


את מי משרתת רפורמת החלב ?


שי חג'ג' מברך על כוונת הממשלה להוריד את מחירי מוצרי החלב, אבל חושב שהדרך פסולה. בדברים שפרסם היום הוא יוצא נגד ההסכם שנחתם ע''י שרת החקלאות ושר האוצר, וסבור שהצעד יוביל לקריסת מפעל חיים של 400 רפתות משפחתיות. מחירי החלב לדבריו, ישארו גבוהים

שי חג'ג' *  25-10-2012


אם בהשפעת מערכת הבחירות המתלקחת ואם בהשפעת המחאה החברתית שטרם גוועה, פרסמו השבוע שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ ושרת החקלאות אורית נוקד את הפתרון שלהם להורדת מחירי מוצרי החלב: הסכם עקרונות לקיצוץ מחיר המטרה לרפתנים (המחיר המשולם לרפתות על כל ליטר חלב). הכוונה אומנם רצויה, אך הדרך - פסולה.

אין בהסכם הזה הגבלות על אחוזי הרווח שהמחלבות המסחריות הגדולות גוזרות במחירי המוצרים, לא תמצאו בהסכם הזה הגבלות על שיעור הרווחים שמוסיפות חברות השיווק. יש רק יעד אחד שאליו מכוונת הממשלה את גזרותיה - יצרני החלב, אותם אנשים שהרפת שלהם היא מפעל חייהם ומקור פרנסתם היחיד, אותם רפתנים שגם כאשר מחירי המזון לבקר שהם מגדלים מוסיפים להאמיר, גם אז הם ממשיכים לקבל אותו מחיר על כל ליטר חלב.

אי אפשר שלא להבחין ברושם הפופוליסטי שמעוררת התכנית הנדיבה. הציבור מקבל רפורמה וספק אם ישאל מי ישלם את מחירה.

המטבע מתחת לפנס ברפת

שלא כמו רשתות השיווק או המחלבות, לרפתנים הפשוטים אין יחצ"נים להשמיע את זעקתם. הדוברים המוכשרים של הרשתות והמחלבות מפנים היום במקצועיות מרשימה את האצבע המאשימה כלפי הרפתנים ומתאר אותם כמי שמעמידים את הרפורמה הברוכה בסכנה. והציבור קונה את הסחורה, משוכנע שמי שמעכבים את הורדת המחירים של מוצרי החלב הם בעלי הרפתות. אין אבסורד גדול מזה.

והנה העובדות. אם תיושם התכנית, בסופו של תהליך, צפויות להיסגר 400 רפתות משפחתיות שפועלות כיום בארץ. ומנגד - מחיר ליטר חלב יפחת בתוך ארבע שנים ב-7 אגורות תמימות. יותר מזה - מחיריהם של מוצרי החלב יישארו גבוהים, כל עוד לא יוגדרו הגבלות על שיעורי הרווחים של המשווקים. הצעד הזה, שהכריזה הממשלה בקול תרועה גדולה, הגיוני כמעט כמו להחליט לצמצם בחצי את משכורות תופרי הבגדים בסין כדי להוזיל את עלויות הבגדים בחנויות האופנה בארץ. ברור לכולם שלא שם הבעיה. את המטבע שיש לחסוך מחפשת הממשלה מתחת לפנס ברפת.

דרושה חזית אחידה של הרפתנים

ערכי מדינת ישראל מושתתים על ציונות ועבודה חקלאית. מדינת ישראל רשמה הצלחות רבות בתחום ייצור החלב. נכון, בחו"ל מוצרי החלב זולים יותר מבישראל, משום שהממשלות שם דואגות לסבסד ולתמוך בחקלאות, מתוך הבנה שמדינה חזקה כלכלית היא מדינה שאינה מסתמכת על יבוא מוצרים ומסוגלת לייצר בעצמה את המזון לתושביה.

יצרני החלב, הרפתנים, חייבים לשמור על חזית אחידה במלחמה נגד גזירת מחיר המטרה. הרפתנים החזקים והמבוססים אולי אינם נתונים בסכנה מיידית, אבל עליהם להתייצב לצד חבריהם, בעלי הרפתות הקטנות שעלולים לעמוד לפני סגירה.

הכותב: שי חג'ג' ממושב גילת, הוא מועמד לראשות המועצה האזורית מרחבים