הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


הארבה לא לבד: איך מתמודדים החקלאים עם מזיקים כל השנה


הארבה נהנה ממעמד של 'סלב' ותנועותיו זוכות לסיקור רב ובצדק, כיוון שהוא נחשב למזיק החקלאי הבולט ביותר, אולם החקלאים מתמודדים עם מזיקים רבים אחרים לאורך כל השנה. פיתוחים חדשים של שמנים טבעיים, הרכבות וחרקים טורפים מאפשרים התמודדות בדרכים טבעיות, תוך הפחתת הצורך בריסוסים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  05-03-2013




נחילי הארבה שהגיעו לשדות החקלאים בנגב הפנו את הזרקור למאבקם של החקלאים נגד המזיקים שעלולים לכלות בזמן קצר יבול של עונה שלמה. הארבה נהנה עוד מימי התנ"ך ממעמד של 'סלב' ותנועותיו זוכות לסיקור רב ובצדק, כיוון שפגיעתו קשה ביותר. ארבה המדבר (בשמו המדעי: Schistocerca gregaria), הוא המזיק החקלאי הבולט ביותר מאז שהאדם החל בגידול תרבותי של צמחים. הוא מוזכר בכתבים עתיקים, בתנ"ך ובקוראן. הארבה הינו עדיין אויב רציני של המגדלים במדינות רבות ומהווה גורם קובע בין מזון לבין רעב.

אולם חוץ מהארבה ישנם עוד מזיקים רבים שאינם זוכים לענין תקשורתי נרחב, למרות שהם גורמים לנזקים שמגיעים להיקפים של עד עשרות מיליוני שקלים אם הם אינם מרוסנים, ושמותיהם מטילים מורא בקרב החקלאים. בתקופת האביב מרבית המזיקים מתעוררים מתרדמת החורף ומעמידים צאצאים רבים שרעבים למזון טרי אותו הם מוצאים בשדות החקלאיים. הדרך המקובלת להתמודד עם המזיקים היא באמצעות ריסוסים, אולם החמרת הדרישות והאכיפה על המצאות חומרי הדברה, בעיקר בעת היצוא לאירופה, מחייבת את החקלאים למצוא דרכים חלופיות וטבעיות.

שמנים טבעיים: כמה מהצמחים יודעים לייצר לעצמם לבד אמצעי הגנה נגד מזיקים, באמצעות שמנים שמרחיקים אותם מהם. מפתחים צעירים מחברת ''אגרו שלף'' מחבל הבשור יצרו שילוב של שמנים ממקורות צמחיים שונים שהזלפתם על הגידולים החקלאיים יוצרת שכבת הגנה ומאפשרת צמצום השימוש בחומרי הדברה ל-20% מהמקובל. הרכבו של התחליב שזכה לשם "תמר טק" נשמר בסודיות. הוא אינו מסוכן לבני אדם. חלק ממרכיביו נמצאים בשימוש ביתי ואחרים אקזוטיים.

הרכבת שתילים: הרכבת שתילי ירקות על גבי מערכת שורשים חזקה ועמידה היתה נפוצה כבר לפני אלפי שנים ויש לה סימוכין היסטוריים בתנ"ך וגם במזרח הרחוק. במשתלות חישתיל חידשו את השיטה העתיקה ומייצרים בעזרתה בארץ ובעולם מיליונים רבים של שתילים שמצמצמים את הצורך בחומרי הדברה, ובעיקר במתיל ברומיד שנאסר לשימוש לפני מספר שנים בשל פגיעתו בשכבת האוזון.

חרקים טורפים כהדברה ביולוגית: בחממות של "יופי של ירקות" בעין יהב מטפחים קהילה של חרקים טורפים שהופכים את השטח למסוכן עבור המזיקים. הטורפים לא פוגעים בירקות אך צדים את התולעים שהורסות את הירק ובכך מתייתר הצורך בפיזור כימיקלים. יש צבא טורפים שלם, החל מצרעות מעופפות, פשפשים המסוגלים לקפוץ למרחק רב וטורפים מטפסים המוסווים בין העלים. כדי להבטיח שהירקות נשארים נקיים נעשה שימוש בטכנולוגיה של ה-CIA וה- FBI המיועדת לאיתור טרור כימי. ציוד פיקוח המשמש את מנגנוני הביטחון בארה"ב מסוגל לאתר חלקיק כימי אחד החבוי בתוך אלף מיליארד חלקיקי הירק.

צרעות טפילות בתוך מומיות של כנימות: חברת "ביו בי" מקיבוץ שדה אליהו, מפתחת אמצעי לוחמה ביולוגית בחקלאות, פיתחה מוצר המאפשר ניוד של צרעות טפיליות המחסלות מזיקים ושינוע שלהם לשטחי חקלאות בכל העולם בצורה מהירה ובטוחה. הצרעות נשלחות לחו"ל כשהן עדיין בשלב הגולם ושוכנות בתוך מומיה של כנימה שאותה חיסלו לאחר שזללו את רקמותיה הפנימיות. הגופה של הכנימה משמשת כמגן ומחסה לזחלים הצעירים, מה שמקל עליהם את תלאות הדרך ומאפשר להם להגיע רעננים וחזקים לביתם החדש. המומיות הישראליות כבר יוצאו בהצלחה לספרד ולדרום אפריקה וזכו להצלחה מבחינת תזמון הבקיעה וחיסול המזיקים. החקלאי בחו"ל מקבל לידיו קופסאות סגורות שבתוכן גופות הכנימות וזחלי הצרעות. כל שהוא צריך לעשות הוא לפתוח ולהניח אותן בקרבת המקום בו נמצאים המזיקים. מכל קופסה משתחררות כ-500 צרעות טפיליות שמתחילות במלאכת חיסול הכנימות ואף מעמידות דורות של צאצאים שממשיכים לשמור על הגידולים מפני המזיקים.

יש לציין, כי שיטות אלו ואחרות אינן מאפשרות עדיין ברוב המקרים ויתור מוחלט על הריסוסים, אך הן מצמצמות אותו משמעותית ויוצרות את הפער הנדרש בין הריסוס האחרון לבין הקטיף והשיווק.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק