הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


טעות של משרד הבריאות תעלה לציבור 7.5 מיליון שקלים


משרד הבריאות יפצה את מגדלי הדגים עקב החלטתו לאסור את שיווקם של דגי הבריכות לפני כעשור. ההחלטה באה בעקבות פרסום בטלוויזיה על השימוש שנעשה בחומר החיטוי 'מלכיט גרין', שנחשד כמסרטן. בית המשפט קבע, שהסקופ התקשורתי גרם לפאניקה במשרד הבריאות ושההחלטה התקבלה בפזיזות ובהתרשלות כלפי כל מגדלי הדגים, גם אלה שפעלו כשורה

עו''ד אבי זוהר ומערכת אתר פסקדין  26-05-2013


בתחילת חודש מאי, ניתן בבית המשפט המחוזי בת''א פסק דין בעניין הנזקים הכבדים שגרם משרד הבריאות למגדלי הדגים בשנת 2003 שהורה לפצותם בסכום של כ-7.5 מליון שקלים.

בעקבות כתבת טלוויזיה על השימוש שנעשה בבריכות לגידול דגים בחומר החיטוי "מלכיט גרין", שנחשד כמסרטן, פרסם אז משרד הבריאות הודעה על איסור השיווק והצריכה של דגי בריכה והוציא הוראה להסירם מן המדפים ולהשמידם.

מגדלי הדגים וארגון מגדלי הדגים הגישו תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב וטענו, כי נגרמו להם נזקים כבדים בגין השמדת הדגים, בין השאר בעקבות הגידול בעלויות הייצור, צניחת המחירים וההוצאות למימון קמפיין ציבורי לטיפול במשבר.

בכתב ההגנה, שהגישה פרקליטות המדינה, צוין כי איסור השיווק חל רק על הדגים המכילים את החומר מעל הרמה המרבית שנקבעה. המדינה טענה, כי לאחר שידור הכתבה בערוץ 2, ערך משרד הבריאות בדיקות מדגמיות אקראיות במחסן "תנובה" שהראו כי בחלק מהדגים נמצאו שאריות של החומר מעל הרמות המרביות המותרות, ועל כן הוחלט על הסרת דגי הבריכה מהמדפים ועל איסור שיווקם. ההחלטה, כך טענה המדינה, ניתנה בתום לב, משיקולים ענייניים ומקצועיים ובמטרה להגן על הציבור. המדינה טענה, כי יש לחשב את הפיצוי רק על-פי ההוצאות על גידול הדגים.

ההחלטה התקבלה ללא התייעצות עם משרד החקלאות

סגנית נשיאת בית המשפט, השופטת דרורה פלפל קבעה, שעל פי עמדת הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות לא נשקפה סכנה בריאותית מיידית לציבור כתוצאה מאכילת הדגים שטופלו בחומר החיטוי, ושההחלטה על איסור השיווק וההסרה מהמדפים נתקבלה ללא התייעצות עם השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, כמקובל.

נתון חשוב שהתברר בבית-המשפט הצביע על כך, שבמשרד החקלאות יכלו לאתר את הבריכות הבעייתיות ובמידה ומשרד הבריאות היה פועל בשיתוף פעולה עם משרד החקלאות, ייתכן והיו ננקטים צעדים מתונים יותר כנגד מגדלי הדגים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

נוסף על כך, בדיקות שנערכו ב"תנובה" הצביעו על נתונים נמוכים מאוד של המצאות החומר המסוכן בדגים ועולה השאלה, האם היה מקום לפרסם החלטה כה גורפת, שפגעה במגדלי הדגים.

בית המשפט קבע, שהסקופ התקשורתי גרם לפאניקה במשרד הבריאות ושההחלטה נתקבלה בפזיזות ובהתרשלות כלפי כל מגדלי הדגים, גם אלה שפעלו כשורה.

לפיכך, נפסקו למגדלי הדגים פיצויים של כ-7.5 מיליון שקלים בגין השמדת הדגים, הרווחים שירדו לטמיון, הגידול בהוצאות גידול הדגים, ההפסדים בגין ירידת מחירי הדגים והקמפיין הציבורי לתיקון הנזקים. כן נפסקו הוצאות משפט ושכר-טרחת עורכי-דין בסך 300 אלף שקל.

לפסק הדין בעניין ארגון מגדלי הדגים לחצו כאן

הידיעה פורסמה באתר המשפט הישראלי "פסקדין"


למידע נוסף בדיני נזיקים