צילום: מעלה היצירה- ויקיפדיה סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן, מקדם רפורמה אשר תאפשר, לראשונה מזה 11 שנים, מינוי רבני קהילות בהתיישבות החקלאית. מדובר על מושבים, קיבוצים ומועצות אזוריות, בהן אין רב מכהן הנושא בתואר רשמי. במשך כעשור המינויים לאותם יישובים עוכבו בשל מחלוקות עם משרדי המשפטים והאוצר, אך מסתמן כי מחלוקות אלו הגיעו לכדי פתרון.
רבני המושבים והקיבוצים יתמנו במודל שונה מזה המקובל בקרב רבני הערים - שם בוחרים אותם בעיקר נציגים פוליטיים, ולא אנשי הקהילות עצמן. בצעד תקדימי, שקודם על ידי בן דהן, הוחלט כי הגוף הבוחר יורכב משישה חברים - ארבעה מהם שייכים ליישוב המבקש למנות את הרב. המטרה היא לתת לקהילה את האפשרות לבחור את הרב המתאים לה ביותר. בתוך הגוף הבוחר יישב גם נציג של המשרד לשירותי דת, אשר יפקח על התהליך.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק הרבנים החדשים יעמדו תחת פיקוח הדוק של המשרד לשירותי דת, בניגוד לנהוג אצל מקביליהם, אשר אינם חייבים כלל בחובת דיווח על חופשות, נסיעות לחו“ל או אפילו עדכון שוטף על פעילותם בקהילה. סגן השר בן דהן הגיע להסכמות עם הממונה על השכר באוצר, לפיהן אחת לחודש יצטרכו הרבנים לדווח על חופשות ואחת לשלושה חודשים הם יעדכנו על שירותי היהדות שסופקו על ידם במהלך כל אותה תקופה.
תנועת הקיבוץ הדתי הודיעה השבוע כי היא תומכת בתוכניתו של סגן השר אלי בן דהן, להסדיר את עבודתם של הרבנים בקיבוצים ובמושבים. לדברי מזכ"ל התנועה, נחמיה רפל, רבני הישובים, כמו כל עובדי ציבור, חייבים לעמוד באמות מידה של נוכחות, דיווח על עבודתם ונתינת השרות שלשמו התקבלו לכהונתם. ''כיום, למרבה הצער, יש מקרים שהשרות לא ניתן במידה מספקת, ולעתים הרב אינו תושב הישוב בו הוא מכהן, והדבר פוגע בציבור. הסדרת צורת ההעסקה תביא לסיום הקפאת התקנים שנמשכת שנים רבות, ותשפר באופן מהותי את עבודת הרבנים'' אומר רפל.
רפל קרא לרבני ישובים לחדול ממאבקם כנגד התוכנית: "המהלך שמוביל סגן השר הרב אלי בן-דהן נועד להבטיח שהרבנים יתנו לאנשיהם את שירותי הדת שהם זכאים להם. זו תעודת עניות שאנו רואים רבנים המנהלים מאבק בניסיון להנציח את המצב הנוכחי. נכון היה לצפות מאותם רבנים שיהיו הראשונים שירצו להגדיל את מספר שיעורי הדת לחברי קהילתם, ויעמיקו את מעורבותם בחיי הקהילה, בחינוך הצעירים, בטקסים ובשמחות ביישובם".
חוזר מנכ"ל המשרד לשירותי דת המסדיר את העסקת רבנים בהתיישבות הינו פרי עבודתה של וועדה בין-משרדית לבחינת קריטריונים ל"משרתים בקודש" (כינוי לרבנים ועובדים נוספים בתחום שירותי הדת), שהגישה את מסקנותיה כבר בשנת 2008. מטרתו להסדיר את הליך קבלתם לעבודה ואת תחומי עבודתם ומעמדם של הרבנים בהתיישבות. המתווה נעשה בשיתוף והתייעצות עם גורמים מקצועיים במשרד ומחוצה לו, מתוך כוונה לתת לתושבי מושבים וקיבוצים מגוון רחב של שירותי דת בצורה הטובה ביותר, ובתוכם שיעורי תורה, עריכת חופה וקידושין, מסיבות בר מצווה ובת מצווה, ניהול לוויות, תמיכה אישית ומשפחתית ועוד.