הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מחקר ישראלי: תמרים מגנים מפני טרשת עורקים


מחקר ישראלי חדש מגלה כי אכילת תמרים מזן מג'הול וחלאווי תורמת להפחתת רמות השומנים בדם וכך מגנה מפני אירועי לב, ובנוסף תורמת לירידה משמעותית ברמות חמצון הדם ומאטה את תהליכי ההזדקנות בגוף

דן אבן  7-5-2010


פרי התמר ידוע כמעדן מתוק ומזין, שלא בכדי שמור לו מקום של כבוד בין שבעת המינים. כעת מתברר שמדובר במין שאינו משמין: חוקרים ישראלים שחקרו את שני זני התמרים הגדלים בארץ, מג'הול וחלאווי, גילו שאכילה של מאה גרם מהם ביום תורמת להפחתת רמות השומנים בדם וכך מגנה מפני אירועי לב, ובנוסף תורמת לירידה משמעותית ברמות חמצון הדם ומאטה את תהליכי ההזדקנות בגוף.

חוקרים מהפקולטה לרפואה בטכניון, מבתי החולים רמב"ם והעמק ומחברת מו"פ ערבה דרומית בדקו עשרה נבדקים בריאים בוגרים, שצרכו מדי יום במשך חודש מאה גרם תמרים מזן מג'הול הבשרני הגדל בערבה ועמק הירדן. בהמשך נתבקשו הנבדקים להפסיק לצרוך תמרים במשך חודש, ולאחר מכן נתבקשו לצרוך במשך חודש נוסף, מדי יום, מאה גרם תמרים מזן חלאווי - תמר בעל קליפה מתקלפת הגדל בעיקר בעמק הירדן. במהלך הניסוי כולו נתבקשו הנבדקים לא לשנות את הרגלי התזונה שלהם, ובוצעו להם בדיקות דם ותפקודי כבד וכליות.

עיבוד הנתונים הראה כי אכילת התמרים מזן מג'הול הפחיתה את רמות שומני הטריגליצרידים בדם ב-8%, ואכילת התמרים מזן חלאווי הפחיתה את רמות השומנים ב-15%. תמרים מזן חלאווי אף הפחיתו ב-33% את רמות העקה החמצונית בדם - מדד להערכת תהליכי חמצון והזדקנות התאים - השפעה מיטיבה שלא נמצאה בתמרים מזן מג'הול.

בנוסף התברר לחוקרים כי אכילת התמרים לא העלתה את רמות הסוכר בדם, בניגוד להקשר המקובל בין אכילת תמרים לצריכה מרובה של סוכר. אכילת תמרים גם לא תרמה לעלייה במדד ההשמנה (BMI).

"הממצא מעודד אותנו להבין את המנגנון המוביל לירידה בשומנים בדם כתוצאה מאכילה יומית של תמרים, ונמשיך לחקור זאת", אומר פרופ' מיכאל אבירם, מנהל מכון לגסי למחקר רפואי ברמב"ם ובפקולטה לרפואה של הטכניון, שיציג את הממצאים החדשים בתחילת מאי בפני משתתפי כנס "תזונה מונעת - איחוד כוחות 2010", שייערך בגני התערוכה בתל אביב.

פרופ' אבירם היה מראשוני החוקרים שהצביעו על מנגנון תרומתו של היין האדום לעיכוב תהליכי חמצון ומניעת התקפי לב. הגילויים החדשים בנוגע לתמרים מתווספים לממצאים מחקריים של אבירם משנים קודמות על השפעתם של רימונים, שורש ליקוריש (שוש קירח) ושמן זית על התפתחות מחלות לב וכלי דם.

הכתבה באדיבות ארגון מגדלי הפירות