הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


גם השחפיות צריכות אווירה לרומנטיקה וקינון


איים מלאכותיים, רפסודות עץ מרופדות וציפורי דמי בבריכות הדגים במעגן מיכאל, יעודדו שחפיות לזוגיות ולקינון באזור

שלומית קידר, פורטל החקלאות הישראלי  24-5-2010


לבריכות הדגים של קיבוץ מעגן מיכאל הובאו בימים האחרונים עשרות דגמי דמה של שחפיות ים ושחפיות גמדיות שהוצבו במקומות קינון מלאכותיים, באיים ורפסודות מרופדות על המים - באזור מוגן ובאווירה משפחתית. כל זאת על מנת למשוך את השחפיות למקום קינון מוגן ובטוח, לעודד את החיזור ביניהן ולהגדיל את מספרן בטבע.

עד כה הושקעו כשבעים אלף שקלים הושקעו בפרויקט המיוחד המשותף לרשות הטבע והגנים, מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע וקיבוץ מעגן מיכאל.

בישראל מקננים כ- 400-700 זוגות שחפיות משני מינים: שחפית ים ושחפית גמדית, אך בשנים האחרונות אנו עדים לירידה במספר השחפיות הגמדיות המקננות באזור. בקיץ האחרון קיננו זוגות בודדים בלבד.

מושבות הקינון הגדולות ממוקמות בשמורת טבע אי היונים, מול חוף הכרמל ובאי נחליאלי, אשר בשמורת ים ראש הנקרה. במעגן מיכאל מקננים כ- 200- 100 זוגות של שחפיות וזו נחשבת למושבת קינון מהגדולות בארץ. האיים המלאכותיים החדשים בקוטר של 10 מטר, ממוקמים במקומות מבודדים ומוגנים בבריכות הדגים ובשמורה במעגן מיכאל, והחל מהשבוע הוצבו פסלוני דמי של שחפיות עשויים פלסטיק על האיים, זאת כאמור במטרה למשוך את השחפיות לקנן עליהם בשל הרגלן לקנן במושבות צפופות. דגמי הדמי של שחפיות ים (DECOY), יוצרים עבורן "אווירה" של להקה והתקווה הינה כי האיים ימשכו כמות כפולה של שחפיות לחיזור וקינון במקום, ויגדילו את אוכלוסייתן של השחפיות.

השחפיות מבלות בחופי אפריקה עד לתחילת האביב ואז הן שבות לאזורנו במהלך אפריל ומקננות כאן עד ספטמבר, כאשר חלקן מבצעות כאן שני מחזורי קינון.

אסף מירוז, ממרכז הצפרות במעגן מיכאל אומר, כי לפני שישים שנה נהנו אזרחי המדינה מכ-30 סנטימטרים של קו חוף לאדם. כיום מראה הסטטיסטיקה על כ-2 סנטימטר בלבד, זאת בנוסף לסגירת רוב החופים על ידי מרינות, נמלים, תחנות כוח וכד'. מתוך כמאתיים קילומטר של חוף ים תיכוני, נותרו רק כחמישים קילומטר של חוף טבעי פתוח. "לנתונים אלה השפעה מרחיקת לכת על בעלי החיים שהתגוררו בעבר לאורך החופים: צבי הים, שנהגו לעלות לחוף בחודשי הקיץ ולהטיל את ביציהם בחול, הפכו לנדירים, שני מיני עופות שקיננו על החוף, נעלמו ממנו: חופמי אלכסנדרי וחופמי גדות, ואילו מין אחר, שחפית הים, נסוג מהחוף, אף כי מצא לו מקלט באיים קטנים הסמוכים לחוף הים, באיים בכנרת ובמאגרי מים" אומר מירוז.

מירוז מוסיף, כי זוגיות השחפיות מתחיל בטקס אירוסין, המתבצע על הקרקע או באוויר, במהלכו מגיש הזכר לנקבה דגיג. בהמשך נלחמים הזכרים על נחלות קינון בתוך מתחם המושבה, כשכולם מחפשים מקום טוב באמצע. ההמולה מגיעה לשיאה לאחר הטלת הביצים, כשהזכרים מגיעים עם דגיגים להאכלת הנקבות הדוגרות. הביצים מוטלות על הקרקע והמרחק בין הקינים קטן ולעיתים מסתייעת שחפית אחת בשנייה למטרות דגירה.

"מושבת השחפיות הינה מקום שוקק חיים, התנועה בו אינה פוסקת לאורך שעות היום. השחפיות הן מעופפות מעולות המתמחות בציד דגים אגב צלילה עליהם מן האוויר. במשך כל שעות היום כמעט, הן עפות הלוך ושוב לאורך החוף כשראשן מוטה מטה בחיפוש אחר דגיגים הקרובים לפני המים. מדי פעם הן אוספות את כנפיהן וצוללות במאונך אל המים. מומלץ להגיע לסיור ותצפיות על איי השחפיות במעגן מיכאל" אומר אסף מירוז.

בן רוזנברג, אקולוג מרחב כרמל ברשות הטבע והגנים אומר כי אנו עדים כאן לשילוב מנצח של שיתוף פעולה רחב לקידום השימור של מיני עופות עדינים אלו. בעבר היו השחפיות מקננות לאורך החופים באזור, אך הפעילות האנושית, האינטנסיבית ובעיקר נסיעה של כלי רכב 4*4 בחופים, פוגעת במושבות הקינון. פגיעה זו גם משפיעה על מגוון רחב של בעלי חיים וצמחים נוספים, כגון אוכלוסיית צבי הים הנדירים ומינים בסכנת הכחדה העולים לחוף לצורך הטלת ביצים.

הצבת הרפסודות בבריכות הדגים, עם דגמי השחפיות עליהן, יהוו גורם משיכה ויאפשרו הן לשחפיות לקנן בבטחה והן לקהל לצפות באופן מבוקר, וזאת מבלי להפריע לקיבוץ מעגן מיכאל לקיים את ענף המדגה. בנוסף, מקדמת הרשות, שמורת טבע חופית וימית באזור, לקידום ההגנה על בתי הגידול העשירים והרגישים.

בשטח בריכות הדגים והחוף של מעגן מיכאל נצפו עד היום למעלה מ- 300 מיני ציפורים שונות, מהם מקננים כאן כ- 50 מינים. בקיבוץ מעגן מיכאל מציינים, כי שמורת הטבע באזור החוף ובאזור נחל התנינים, הינה ייחודית הן בזני הדגה, הציפורים ומיני הצמחייה וכי יש לעודד שמירה על הסביבה הייחודית.