כריתת עצי אקליפטוס ברמת הגולן, צילום: תקשורות-יעל שביט בצל האיום על עתידו של ענף הדבורים בישראל, התקיים אתמול (ב') כנס חירום של הענף לזכרו של הטייס והדבוראי המפורסם תא"ל זוריק לב מכפר ביל"ו, שנפל במלחמת יום הכיפורים. הכנס מתקיים ביוזמת מועצת הדבש, שירות הדרכה במשרד החקלאות ומנהל המחקר החקלאי.
מאות הדבוראים שהגיעו לכנס תקפו את רשות הטבע והגנים, על כריתת האקליפטוסים המאסיבית שהתבצעה בחודשים האחרונים על ידה ברחבי הארץ. הדבוראים טוענים, כי הכריתה מהווה איום ממשי על המשך קיומו של הענף, היות והדבורים ניזונות מצוף עצי האקליפטוס לאורך כל השנה. ''משמעות הפגיעה הינה גם לענף החקלאות, מאחר והאבקת הגידולים החקלאיים נעשית על ידי הדבורים'' אומרים הדבוראים.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק לפני מספר חודשים, בעקבות מחאת מגדלי הדבורים, החליט משרד החקלאות להקפיא את כריתת עצי האקליפטוס שהחלה לבצע רשות הטבע והגנים במספר מוקדים בארץ, אשר בוצעה ללא ההיתרים הנדרשים ממשרד החקלאות. בעוד שרשות הטבע והגנים טוענת כי האקליפטוסים הם מין פולש בשמורות טבע שמגביל את יכולת ההתפתחות של צמחים בקרבתם, הדבוראים טוענים שהעץ מספק שירות חיוני לחקלאות ואין הצדקה לכריתה נרחבת זו. לבקשת משרד החקלאות עצרה הרשות את הכריתה לצורך השלמת התיאום, ולאחר מכן יוחלט כיצד לפעול.
''בחודשים האחרונים ביצעה רשות הטבע והגנים כריתות יזומות של כאלפיים עצי אקליפטוס בוגרים, רמי קומה, באזור נחל אלכסנדר ובדרום רמת הגולן באזור המג'רסה. כתוצאה מהכריתות המאסיביות נגרם נזק בלתי הפיך לענף הדבש וההאבקה וכתוצאה מכך צפויה בעתיד התייקרות במחירי הפירות והירקות''. אמר בכנס מנכ"ל מועצת הדבש הרצל אבידור.
אבידור הוסיף, כי בעקבות כריתת העצים נפגעו מעל ל- 2,000 כוורות דבורים המוזנות מצוף פריחת עצי האקליפטוסים, כאשר אקליפטוס אחד מספק מקור צוף לכוורת שלמה שתפוקתה מגיעה לכמות דבש שבין 30-50 ק"ג. ההפסד כתוצאה מחוסר תפוקת דבש באזורים אלה מוערך בכמיליון שקלים. המשך הכריתה והשלמת התוכנית של רשות הטבע והגנים כמתוכנן - הערכה לכריתה ארצית של מעל 30,000 עצי אקליפטוס בוגרים, תחריף את הנזק הכלכלי לענף ותביא להפסד מוערך של כ- 25 מיליון שקלים בשנה. אבידור ציין, כי הוא מקווה שמשרד החקלאות יעשה ככל שביכולתו לעצירת תכנית כריתת עצי האקליפטוס של הרשות.
כנס הדבוראים במשרד החקלאות, צילום: תקשורות-יעל שביט פרופ' דן (דיני) איזיקוביץ מאוניברסיטת תל אביב, בוטנאי מזה 50 שנה ומגדולי המומחים לבוטניקה בישראל, אמר בכנס כי עץ האקליפטוס מוגדר על ידי רשות הטבע והגנים כזן פולש, אך האקליפטוסים נמצאים במדינת ישראל מעל 100 שנים והפכו לחלק מהתרבות והציונות בארץ ישראל. פרופ' איזיקוביץ תהה מדוע מתרכזים אנשי רשות הטבע והגנים דווקא באקליפטוסים החיוניים לקיום ענף הדבורים וקיומה של חקלאות בישראל, כאשר קיימים זנים פולשים אחרים בישראל שאינם כה נחוצים לקיום ענף חשוב זה, לדוגמה עלי עץ האלון, שהינו זן מקומי, שעליו הנושרים על הקרקע מתחרים בגידול מיני עשבוניים, כמו גם עצים אחרים. ''גם עץ האזדרכת הינו מין פולש הנובט בכל מקום, העלים והפירות שלו רעילים והוא מתפשט בשמורות הטבע. הפתרון שלי לגורמים האחראיים, שלא לטעת עוד עצי אקליפטוס חדשים בסמוך למקורות מים, נחלים ולכינרת, אך אסור לפגוע בעצים קיימים, אלא לתכנן תכנית עתידית במקום להרוס את הקיים. במידה ותתמיד כריתת עצי אקליפטוס, תגרם פגיעה אנושה למקורות הצוף של הדבורים וכתוצאה מכך גם בגידולי החקלאות בישראל" אמר פרופ' איזיקוביץ.
את דבריו חיזק ישראל גלאון, פקיד היערות במשרד החקלאות שאמר, כי רשות הטבע והגנים לא אמורה לכרות עצים ללא אישור ממשרד החקלאות וכי במידה ולא היה מתערב בתכנית הכוללת של הרשות, הכריתה היתה מאסיבית הרבה יותר. גלאון הוסיף, כי בשלב זה עצר משרד החקלאות את אישורי הכריתה עד לניהול דיון מקצועי שיכלול אקולוגים ובוטנאים לגבי תכנית עתידית, ואין ספק כי נדרשת בנושא זה בקרה לגבי כריתת עצים בישראל.
ד"ר ארנון דג, מנהל המחקר החקלאי במשרד החקלאות אמר, כי היצוא החקלאי התלוי בהאבקת הדבורים, מסתכם ב- 2.5 מיליארד שקלים בשנה, ערך הגבוה פי 34 מהערך השנתי של ייצור הדבש. כלומר, פעילות ההאבקה בעלת חשיבות גבוהה ביותר מעבר למוצר המשני של הדבורים - ייצור הדבש.
בין המרצים הנוספים בכנס: יוסי סלבצקי, מדריך ראשי לדבורים במשרד החקלאות, מר שי חן, משרד הבריאות, פרופ' נור צ'חנובסקי, מנהל המחקר החקלאי, ד"ר גדעון טופורוב, שה"מ, מר רון קורקידי, מנהל המחקר החקלאי, גב' טל ארז, הפקולטה לחקלאות, רחובות ועוד .