הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


ועדת החינוך אמרה 'לא' לכלובי הסוללה


ועדת החינוך של הכנסת סירבה לאשר היום הקמת כלובי סוללה לתרנגולות מטילות. ח"כ דב חנין וח"כ איתן כבל קראו למשרד החקלאות להגיש תקנות משופרות, התואמות את הסטנדרטים הנהוגים היום בעולם. בזמן הדיון, הפגינו עשרות פעילים מחוץ לכנסת וקראו לשחרור התרנגולות מהכלובים. משרד החקלאות: מחובתנו לדאוג לשיפור

שלומית קידר  22-7-2010


חברי ועדת החינוך סירבו היום לאשר הקמת כלובי סוללה ל-7 מיליון התרנגולות המטילות בישראל. בדיון הקודם בוועדה, ביקשו הח"כים ממשרד החקלאות להגיש תקנות משופרות, התואמות את הסטנדרטים הנהוגים בעולם באשר לרווחת בעלי-חיים.

טיוטת התקנות שהונחה הבוקר על שולחן הוועדה לא כללה שינוי מהותי. התקנות קובעות כי בלולים החדשים שיוקמו בקרוב במימון ציבורי במסגרת הרפורמה בענף הלול, ייבנו אותם כלובי-סוללה מיושנים, שנאסרו לשימוש ב-31 מדינות. טיוטת התקנות מציעה רפורמה נוספת בשנת 2022, שתכלול שדרוג מינורי ל"כלובים מאובזרים". כלובים מאובזרים נאסרו לשימוש בגרמניה, הולנד, שוויץ, בלגיה, קליפורניה, מישיגן, אוסטריה ואוהיו.

בדיון בוועדה הציגו ארגוני בעלי החיים את עלויות הלולים השונים, לפי הנתונים שנמסרו ממשרד החקלאות ומחברות הלולים. מהנתונים עולה כי הקמת לולי מעוף – לולים ללא כלובים, ללא כלובים – זולה משמעותית מאשר הקמת לולי כלובים לסוגיהם.

אורנה בנאי, שהגיעה לדיון בוועדה, אמרה: "התעללות בבעלי-חיים נתפשת, בצדק, כרוע שאין כדוגמתו, כיוון שבעלי-חיים, כמו ילדים, תלויים לחלוטין בחסדנו. חברה נמדדת ביחסה לחלש. עצוב לי שבחברה שלנו מתנהגים כך לתרנגולות. ראינו שהרבה מדינות אסרו לגמרי על לולי כלובים. אנחנו יכולים להיות טובים לא פחות ממדינות אחרות. אני יודעת שבישראל לפעמים קורה שקודם עושים ורק אחר-כך חושבים. אבל עכשיו, אני מבקשת מכם לחשוב עשר שנים קדימה, חמישים שנה קדימה. ממילא בונים היום את כל הלולים מחדש. יש לנו הזדמנות היסטורית לשנות את המצב, לעבור ללולים ללא כלובים".

ח"כ איתן כבל אמר כי אי אפשר לאשר את התקנות, מאחר ואין בהן שום התקדמות. "בעולם מתקדמים, ואי אפשר להתעלם מזה. אני אוכל עוף וביצים. אני לא טהרן ולא צדקן, אבל יש לי נשמה ותפיסה מוסרית יותר מבסיסית – כך חונכתי. זו אולי תישמע כקלישאה, אבל מי שיודע להתייחס בצורה מכובדת לבעלי-חיים יתייחס בכבוד גם לבני-אדם." אמר כבל

ח"כ דב חנין ציין כי בעולם, וגם בישראל, יש מגמה של עלייה מתמדת בצריכה של ביצי חופש. סעיף 2 א' בחוק צער בעלי-חיים קובע: 'לא יענה אדם בעל-חיים, לא יתאכזר אליו, ולא יתעלל בו בדרך כלשהי'. אין חריגים ואין הסתייגויות, זו הוראה חד-משמעית. "אם מישהו היה מחזיק אתכם בכלוב כל החיים, לא הייתם רואים בזה התעללות? להחזיק תרנגולת כל החיים בכלוב שבו היא לא יכולה לעמוד זקוף ולא יכולה לפרוש כנפיים – זו התעללות. התקנות האלה בלתי חוקיות ואין לנו סמכות לאשרן. יש לעבור ללולי מעוף".

ח"כ חנין אף איים בחקיקה עצמאית שתשים קץ לדבריו, לניסיונות משרד החקלאות להתחמק מאכיפת חוק צער בעלי-חיים בלולים: "אני מציע שהוועדה לא תאשר את התקנות, ואם משרד החקלאות לא ישפר אותן – אנו נשנה את המצב באמצעות חקיקה. נקדם חקיקה עם רפורמה שמיטיבה עם החקלאים, עם בריאות הציבור ועם רווחת בעלי החיים".

ד"ר יעל שמש מהמחלקה למקרא באוניברסיטת בר-אילן ציטטה מדברי רבנים שביקרו את כלובי הסוללה כגורמים לצער בעלי חיים, ביניהם הרב יונה מצגר, הרב יובל שרלו, הרב שלמה אבינר והרב דויד רוזן. ד"ר שמש סיפרה כי בשיחה אישית שקיימה בנושא עם הרב של אוניברסיטת בר-אילן, הרב שלמה שפר, אמר לה: "זהו עוול שאין לו גבולות ואין לו שיעור... למה צריך ללכת לפי התקן האירופי? למה שלא יהיה תקן יהודי?". ד"ר שמש הביאה גם את דברי הרב ד"ר בנימין לאו בנושא: "מדינת ישראל כמדינת העם היהודי מוכרחה להיות אור לגויים ולא צל היונק מאורה של אירופה. היכולת להיות מובילים בתיקוני חברה ורגישות לסביבתנו תעצים את הזהות היהודית של מדינת ישראל ויתקיים בנו דברי הנביא 'ישראל אשר בך אתפאר'".

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ זבולון אורלב הדגיש כי הנתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מעידים שבאירופה עוברים ללולי מעוף. משרד החקלאות טען מנגד שבאמריקה הלטינית נהוגים עדיין כלובי סוללה. ח"כ כבל ענה לכך: "חוץ מכדורגל לא הייתי לוקח דוגמה מאמריקה הלטינית", וח"כ חנין הוסיף: "גם הכדורגל לא משהו".

לאה יוגב, נציגת המגדלים במועצת הלול: "אם ברווחת העוף ובבריאות הציבור עסקינן, אין ספק שהרפורמה הנוכחית אינה מהווה מענה לרווחת העופות, אלא מתכון בטוח להשמדתם". נציגי ועד הפעולה של הלולנים הביעו נכונות לעבור ללולים ללא כלובים, ובלבד שיתאפשר להם להמשיך ולהחזיק בלולים בנחלתם – ולא למכור את מכסותיהם לבעלי הון. יוגב אף הוסיפה ש"אין לנו בעיה לשדרג את הלולים עכשיו, ברפורמה בהשתתפות המדינה, אבל לא ב-2022. מי יממן את זה אז?"

ד"ר רובי תל-ארי, וטרינר שחתם על עצומת 120 וטרינרים נגד כלובי סוללה, אמר שהמגיפות שאנו שומעים עליהן תוקפות תרנגולות בלולים אינטנסיביים, הדחוסות בכלובים: "עד כה לא שמענו על מקרי מחלות בלולי מעוף. התרנגולות שם בריאות יותר."

בסוף הדיון, אמר היו"ר אורלב כי עקב הגשת טיוטת התקנות ברגע האחרון – בבוקר הדיון – לא תתקיים הצבעה. ח"כ חנין וח"כ כבל קראו למשרד החקלאות לשפר את התקנות עד לדיון הבא.

עמותת אנונימוס - לא נאפשר להשתמש בכספינו כדי לממן התעללות

רונן בר, מעמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים: "משרד החקלאות, שנתלה בכלובי הסוללה באמריקה הלטינית, צריך להבין שהוא לא יכול להמשיך להתנהל כאילו ישראל היא רפובליקת בננות. אי אפשר לבזבז 300 מיליון ₪ מכספי ציבור על בניית כלובים שנאסרו כבר ב-31 מדינות בעולם. ישראל מוכרחה לחשוב כמה צעדים קדימה לנוכח המגמות הצרכניות והמשפטיות בעולם. ההתעלמות מחוק צער בעלי-חיים ומעמדת חברי-הכנסת ובג"ץ בנושא, מעידה כי רפורמת הביצים של שמחון לא רק נולדה בחטא, כפי שחשף מבקר המדינה, אלא ממשיכה להתנהל בחוסר אחריות. אם צריך – נפעל לחקיקה שתאסור על כליאת תרנגולות בכלובים, על-פי המודל הקליפורני. ישראל צריכה לעבור ללולי מעוף – שהם גם הלולים הזולים ביותר להקמה. לא נאפשר להשתמש בכספינו כדי לממן התעללות במיליוני אפרוחים ותרנגולות."

משרד החקלאות - מחובתנו להביא לשיפור

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "המשרד הציג תקנות שמטרתן להביא לקידום רווחת העופות המגודלים בישראל לסטנדרט הנהוג באירופה. תמצית התקנות - מגדילים למטילה את הבית פי שניים. מצבם הנוכחי של העופות עגום ומחובתנו להביא לשיפור משמעותי ברווחתם. בעת ניסוח התקנות נלקחו בחשבון צרכי העופות ורווחתם, וכן, ההשקעה הנדרשת לשם יצירת השינוי – הן מהמדינה והן מהמגדלים". עמדתו של משרד החקלאות גורסת כי אי קיומה של הרפורמה המתוכננת בענף הלול - משמעותה – סבל לתרנגולות. כיום רוב התרנגולות חיות בשטח של כ- 350 סמ"ר למטילה, קיום הרפורמה מבטיח הגדלה משמעותית בשטח המחייה של כל המטילות בישראל.

לדברי המשרד "לאורך כל מהלך הדיון, הנציחו ארגונים "למען בעלי חיים" את מצבן העגום של העופות ופגעו בשיפור משמעותי ברווחתן. נציגי הארגונים "למען בעלי חיים" התעקשו שלא לאפשר למשרד החקלאות לקדם את התקנות ואת הרפורמה בלול כדי לשפר את מצב המטילות כפי שהוא כיום, ולקדם את רווחת העופות לסטנדרט הנהוג באירופה. "

בנוסף אומרים במשרד החקלאות כי, על פי הערכה ראשונית שנערכה במשרד עולה כי לולי מעוף יקרים יותר משמעותית מלולי סוללה. כמו כן, מעבר ללולי חופש ייקר את מחיר הביצה לצרכן בעשרות אחוזים ויהפוך אותה ממוצר יסוד למוצר פרימיום שאינו שווה לכל נפש, בשל עלויות הגידול הגבוהות משמעותית מעלויות הגידול בלולי סוללה.

זאת ועוד, אומרים במשרד, צרכני ביצי החופש והאורגניות בישראל מהווים יחדיו, פחות מ- 2% מכלל האוכלוסייה, בשל היעדר ביקוש בפועל לביצי חופש. "בסקרים אנשים נוטים להצהיר כי הם מוכנים לשלם יותר בשביל ביצי חופש, אבל בפועל הדבר אינו קורה"