הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


בואו לדייט עם האדמה - בתנועה הקיבוצית מצמיחים מנהיגות


אחד מהמיזמים שנולדו בבית התנועה הקיבוצית מתוך תכנית ''מופת'' כבר בשנות ה-50, הוא ''למרחב - תיירות חקלאית'', שמטרתו לחשוף צעירים לעולם החקלאות בדרך חווייתית. וכמובן - גם לרכוש תוצרת חקלאית

התנועה הקיבוצית  27-06-2019


Responsive
למרחב - תיירות חקלאית, צילום: ליאור דרומי - באדיבות התנועה הקיבוצית

בחודש אוגוסט האחרון הסתיים המחזור הראשון של תוכנית "מופת" ע"ש תמנע שוויקה ז"ל, תוכנית מנהיגות ויזמות מבית אגף הצעירים בתנועה והמחלקה למפעלים ציוניים של ההסתדרות הציונית העולמית. התוכנית היא אחת מתוכניות המנהיגות של "רשת הצעירים" בתנועה הקיבוצית.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

אחד מהמיזמים ש"נולדו" בבית התנועה הקיבוצית מתוך התוכנית הזו, הוא "למרחב – תיירות חקלאית", שתכליתו מפגש של צעירים עם עבודת האדמה (מה לעשות, לא כולם גד"שניקים מלידה) ביחד עם לימוד חוויתי והתנסות בעבודה, וכמובן - רכישת תוצרת חקלאית.

מי שיזמה את הפרויקט היא בוגרת התוכנית, ירדן בר.

ירדן, אז מה בדיוק המיזם ומה מטרתו?

"למרחב – מיזם חברתי שמטרתו לחשוף צעירים לעולם החקלאות בדרך חווייתית, בעזרת רכישת ידע ומיומנויות. בכל משק תתאפשר רכישה ישירה מהחקלאי (תוצרת טרייה ותמיכה ישירה בחקלאי)".

מאיפה הרעיון לפרויקט?

שורשי ההשראה של המיזם החלו בשנות החמישים במחוז וולס שבבריטניה כאשר סבתא שלי, שרה בר ז"ל, החליטה לעלות לא"י ולהשתתף בהתיישבות חקלאית. במקביל סבא שלי, ראובן בר, מבואנוס איירס שבארגנטינה בוחר לעלות לא"י עם תנועת הנוער "החלוץ למרחב". כשהגיעו ארצה נפגשו ולקחו חלק פעיל בעשייה חקלאית והתיישבות מהדרום עד הצפון.

תמיד העסיקה אותי עבודת החקלאים, המוטיבציה שלהם לקום מוקדם בבוקר, להתמיד ולהשקיע בחלקות בכל מזג אוויר והיכולת שלהם להשפיע על אוכלוסייה רחבה, בדרך צריכת האוכל והביטחון התזונתי. תוצרת חקלאית היא חלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלנו, אין ארוחה כמעט שהיא ללא ירקות.

עבודת החקלאי לא תמיד מוערכת בקרב הציבור ומה גם בזאת ישנם אתגרים שהוא מתמודד איתם, החל מתעריף צריכת מים, מחירי השוק, טרור חקלאי וכו'.

בחדשות אנחנו שומעים על חקלאים וחקלאות בקשיים, מתוך המקום הזה, הרגשתי שמשהו בסיפור החקלאי חייב להשתנות – מישהו צריך לספר אותו אחרת. ולכן , אנחנו קוראים למיזם שלנו "דייט עם אדמה", ומזמינים אתכם לחוויות את החוויה המיוחדת הזו".

ומה החוויה שיעבור מי שיבחר לבוא אליכם?

נלמד על הערכים התזונתיים של תוצרת חקלאית, נבין את תהליך הגידול של התוצרת, נחוש ונעבוד את האדמה, נכיר את הפיתוחים הטכנולוגים בתחום החקלאות, נרכוש מיומנויות ותהייה אופציה לקנייה ישירה מהחקלאי.

מי השותפים לפרויקט?

"המיזם יצא לפועל בזכות ההסתדרות הציונית העולמית וכחלק מתכנית "מופת" של התנועה הקיבוצית וההסתדרות הציונית העולמית, משרד התיירות סבסד שעות ייעוץ והפגיש אותי עם רוויטל בן יהודה, עו"ד נוי ברידנט ייעץ. בנוסף אליהם סייעו בבניית המערך גם ריקי מרשה ומתנאל בן ארי, מיקה שוייצר דאגה לחוויית המשמש, וכמובן לחקלאי מ"החווה בגונן" שחר מרום".

מה המטרה?

"יש לנו שתי מטרות עיקריות - לחשוף צעירים לעולם החקלאות בדרך חווייתית, בעזרת רכישת ידע ומיומנויות וליצור הכנסה נוספת לחקלאי ע"י מכירה ישירה של תוצרת חקלאית".

איך תוכנית מופת השפיעה על זה?

"ברגע שהחלטתי לקחת חלק בתוכנית, היה לי ברור שאני רוצה ליצור מיזם משמעותי, לקח לי זמן מה לגבש איך ולמה אני רוצה שזה יהיה. השתתפתי בהאקתון הקיבוצי הראשון של רשת הצעירים שהתקיים כחודש לאחר תחילת התכנית, כאשר הגעתי מבולבלת וחסרת רעיון מוצק, אך הרגשתי שאם אקח חלק זה לפחות יעורר וייתן לי כיוון. ההאקתון נתן לי פוש מבחינת גיבוש היוזמה, אפשר לי להתייעץ עם מנטורים מתחומים רבים ופתח לי את הראש לכיוונים נוספים. יצאתי מההאקתון עם מוטיבציה ואמונה להתחיל בעשייה. במהלך התכנית התגבש הרעיון יותר לכדי היוזמה. כאשר הגענו לסיום התוכנית, הצגתי את הפרנזטציה של המיזם, הרגשתי שבחדר יש אנשים שרואים ורוצים לקחת חלק בשינוי ובאמת קיבלתי את החותמת וההכרה וזכיתי במענק כספי מטעם ההסתדרות".

ניתן לקרוא ולהתרשם מהפרויקט:
בפייסבוק: https://www.facebook.com/lamerhavtour
אתר אינטרנט: http://www.lamerhav.com
אינסטגרם: lamerhavtour

הכתבה באדיבות התנועה הקיבוצית