מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה 06-09-2024
Image by PollyDot from Pixabay
משרד החקלאות מפרסם היום (ה') את רשימת הזוכים במסגרת ההליך התחרותי לחלוקת מכסות פטורות ממכס לייבוא דבש באריזות לצרכן עד 1.5 ק"ג. במסגרת ההליך, יחולקו מכסות פטורות ממכס לקרפור, אושר-עד, ויקטורי, רמי לוי, יוחננוף ומשנת יוסף, בהתאם לכמות המבוקשת על ידן בהיקף כולל של 375 טונות דבש, מתוך 500 טונות שנפתחו. המחיר שהוצע על ידי החברות הזוכות נע בין 9.9 ₪ עבור חצי קילו דבש, ועד ל-19.9 לקילו, ובממוצע כ-19.8 ₪ לק"ג.
שיא צריכת הדבש של אזרחי מדינת ישראל הוא בתקופת ראש השנה ובחודשי החורף בין החודשים נובמבר-פברואר. ישראלי צורך בממוצע בין כ-700-650 גרם דבש בשנה, לעומת אירופה עם צריכה של כק"ג וחצי דבש לאדם.
במסגרת ההליך, הוגדר כי קמעונאים אשר יציעו את המחיר הנמוך ביותר לצרכן יזכו. במסגרת ההליך הוגשו 6 הצעות, מתוכן 6 קמעונאים זכו, כאשר אלו דורגו בהתאם למחיר המוצע המשוקלל לצרכן מהנמוך לגבוה. במסגרת ההליך יגיע לישראל דבש בעיקר מספרד וגם מיוון. בהליך בשנה שעברה יובא רוב הדבש מתורכיה.
להלן הכמות שתחולק לזוכים והמחיר המקסימלי לצרכן:
בהתאם למתווה, הזוכים יוכלו לייבא צנצנות דבש ממדינות החברות בארגון הסחר העולמי (WTO), וככל שהן עומדות בדרישות הייבוא של משרד הבריאות. החברות הזוכות, נדרשות לייבא את כל תוצרתן עד לסוף שנת 2024.
על פי ההליך, הזוכה יסמן על המדפים בחנויות את צנצנות הדבש המיובאות באמצעות שילוט גדול וברור, ובו יציין את מחיר הדבש, מגבלת המכירה ללקוח, ארץ מקור הייבוא וכי זהו דבש אשר נמכר במסגרת הליך תחרותי של משרד החקלאות וביטחון המזון. המשרד יפרסם באתר משרד החקלאות וביטחון המזון את שמות הזוכים בהליך, המחיר שבו התחייבו למכור את הדבש וצילום של הצנצנות, לרבות, גודל, ברקוד ותווית. כך שהצרכן יוכל למצוא בקלות את הדבש במחיר שפורסם והובטח. על פי המתווה, מכירת הדבש תוגבל ל-3 יחידות לרוכש, ככל שמדובר באריזות משקל כולל של פחות מ-500 גרם ברוטו, ול-2 יחידות לרוכש בכל אריזה גדולה יותר.
משרד החקלאות וביטחון המזון מדגיש כי הקמעונאים דורגו בהתאם למחיר לצרכן עליו התחייבו. זוכה אשר לא יעמוד במחיר הנקוב, המשרד ינקוט נגדו בהליכים.
משרד החקלאות וביטחון המזון קורא לציבור הרחב: נתקלתם בצנצנות דבש הנמכרות במסגרת ההליך במחיר הגבוה מהמחיר הנקוב?
נתקלתם בהפרה אחרת באותו של כללי ההליך התחרותי?
דווחו לנו באמצעות מוקד משרד החקלאות וביטחון המזון – 6016* הפעיל 24/7
או באמצעות כתובת המייל import-tender@moag.gov.il
לבקשת משרד החקלאות וביטחון המזון הדבוראים עדכנו כבר לפני מספר חודשים כי לא יחסר דבש לחגי תשרי, מאחר והיבול בארץ עומד על כ-4,200 טון דבש ומאחר שכבר נעשה ייבוא השלמה של 1,270 טון דבש עד חודש יולי 2024.
''הופתענו כי למרות הנתונים שהוצגו החליטו משרדי האוצר והכלכלה, באופן דורסני וחסר תקדים בישראל, להתעסק דווקא בנושא זה. ניצחון שרי האוצר והכלכלה הוא ניצחון על החקלאות והחקלאים הישראליים שנלחמים על החובה לשמור על קרקעות המדינה בגבולות ועל הזכות לספק תוצרת חקלאית טרייה ומקומית לתושבי ישראל - הניצחון הזה נוגד כל ערך ציוני וכלכלי. זהו ניצחון של ״גיבורים על חלשים״ בלחץ טייקונים, בעלי רשתות השיווק על מכסת ״דבש מיובא״ שבדיקת מעבדה הוכיחה בשנה שעברה כי הוא אינו עומד בתקן דבש טהור כמקובל בישראל.''
הצבת כוורות להאבקה בשטחים החקלאיים. צילום: מכוורת גליל דן
עוד אומרים הדבוראים כי היצף ייבוא דבש כפי שהוסכם בין משרדי הממשלה הוא נזק שייפגע באופן ישיר בפרנסת הדבוראים. סגירת מכוורות מקומיות תפגע בשירותי האבקה (הפרייה) של הגידולים החקלאיים, מה שיוביל לירידה משמעותית בכמות התוצרת החקלאית ויביא לחוסרים במזון מן הצומח. גם אם החיסכון החודשי יגיע לשקל בודד אחד בסל הצריכה, מי שישלם את המחיר בסופו של דבר הם הצרכנים, בדיוק כמו שקורה כעת בענפי העגבניות ושמן הזית שנרמסו על ידי מדיניות כלכלית פזיזה, מבלי ללמוד את הנתונים החקלאיים ולהקשיב לאנשי המקצוע בשטח בטרם גודעים את הענפים.
''מצופה היה שמדיניות הממשלה תגן על ייצור של מזון מקומי ועל החקלאים הישראלים, אך היא ממשיכה ליישם מדיניות קודמת של ייבוא חסר מעצורים, אשר תומך בחקלאים ממדינות זרות. מדיניות זו תמיט אסון על החקלאות הישראלית, כך שהמדינה תהיה תלויה בטווח הזמן הבינוני והארוך ברצונן הטוב של מדינות זרות כמו טורקיה וירדן, שברצותן יספקו לנו מזון וברצותן יודיעו על הפסקת סחר.''
הדבוראים קוראים לשר החקלאות וביטחון המזון ומשרדו, להמשיך במדיניות החדשה של המשרד כפי שפועלים בשנה וחצי האחרונות לצד החקלאות הישראלית ושמירה על קרקעות המדינה.