הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


ירושלים: נחשף קופידון בן 2,000 שנה


אבן בת אלפיים שנה, הנושאת את דמותו של קופידון, אל האהבה במיתולוגיה הקלאסית, התגלתה בחפירות בשטח הגן הלאומי סובב חומות ירושלים. אבן השיבוץ היקרה תוצג בכנס 'מחקרי עיר דוד' ה-11 בו ייחשפו ממצאים מחפירות עיר דוד בשנה החולפת

רשות העתיקות  30-8-2010


כנס 'מחקרי עיר דוד' ה-11, יתקיים השבוע
(יום רביעי, 1.9.10) בשעה 18:30 בעיר דוד.
בכנס יוצגו ממצאי החפירות בשנה החולפת, בהם הביצור הגדול ליד מעיין הגיחון, מבנה רומי גדול מימדים בחניון גבעתי, וגם גמה (אבן חצי יקרה) רומית בת כ-2000 שנה, הנושאת את דמותו של קופידון (ארוס במיתולוגיה היוונית) אשר נראה שהיתה חלק מתכשיט.

הגמה, שאורכה 1 ס"מ ורוחבה 0.7 מ"מ, נתגלתה בחפירות בחניון גבעתי, בשטח הגן הלאומי סובב חומות ירושלים. החפירה נערכת מטעם רשות העתיקות, בניהולם של דר' דורון בן עמי וגב' יאנה צ'חנוביץ מרשות העתיקות ובמימון עמותת אלעד.

לדברי ד"ר דורון בן עמי מרשות העתיקות, שיציג בכנס את ממצאי החפירה שבניהולו, "הגמה עשויה שתי שכבות של אבן שוהם. השכבה העליונה, שעליה גולפה דמותו של קופידון, היא בעלת גוון כחול בולט על רקע צבעה החום - כהה של השכבה התחתונה. צידה האחד היה זה שהוכנס אל תוך מסגרת המתכת של תכשיט שבו שובצה האבן, ככול הנראה עגיל. ידו השמאלית מונחת על לפיד הפוך המסמל את חידלון החיים. נוצות כנפיו מרומזות על ידי מספר חריטות, פניו עגולות ומלאות ושערו מתולתל". לדברי ד"ר בן עמי, "ממצא זה, יחד עם ממצאים חשובים נוספים שנמצאו בתוך המבנה הרומי יוצא הדופן שאנו חושפים בעיר דוד, תורם משמעותית להבנתנו את אופיה של התקופה הרומית בירושלים. אבן שיבוץ זו היא מטיפוס המוכר בכינויו 'ארוס המתאבל' היא נמנית עם קבוצה של מוטיבים חזותיים הקשורים בעולם דימויים של מנהגי אבלות. תכשיטים הנושאים מוטיבים אלו, כגון עגילים וטבעות, לא נענדו בהכרח בטיקסי אבלות, אלא שימשו כ 'memento mori' - מעין תזכורת להיותם של החיים בני חלוף."

יציגו בכנס:
פרופ' רוני רייך ואלי שוקרון - הביצור הגדול ליד מעיין הגיחון וזיקתו לחומה NB שגילתה קתלין קניון
דר' דורון בן עמי ויאנה צחנוביץ- חניון גבעתי תגליות וממצאים מהתקופה הרומית
זהר עמר ודוד אילוז - האפרסמון בארץ ישראל
פרופ' רוני רייך ואלי שוקרון - חפירה בין בריכת השילוח לבין פניה הפנימיים של חומת הסכר בקמה הדרומי של עמק הטירופויון.
שרה ברנע - תולדות מיפוי בית הקברות היהודי בהר הזיתים.