הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מגדלים בצפון הפסידו מחצית מהיבול השנתי שלהם בימי השרב


ארגון מגדלי הפירות הציג את הנזקים בפני שר החקלאות בסיור ברמת הגולן ופנה למתן פיצוי מיוחד למגדלים בשל הנזקים החריגים. ארגון מגדלי הפירות יוזם הקמת צוות משותף של המגדלים, אנשי ענף הפירות במועצת הצמחים, שה''מ ואנשי קנט על מנת להציע שינויים בפוליסות הביטוח של המטעים השונים

מערכת פורטל החקלאות הישראלי  15-9-2010


הנתונים על היקף הנזקים שנגרמו בשל השרב החריג בסוף אוגוסט הולכים ומצטברים ומתברר שמגדלים רבים בצפון הארץ איבדו בימים ספורים עד מחצית מהיבול השנתי שלהם ובנוסף לכך נפגעה איכותם של חלק מהפירות שנותרו על העצים. חלק מהתפוחים הבשילו טרם זמנם והחלו להיות קמחיים כמו תפוחי עץ שנאפו בתנור וכבר לא ניתן יהיה לשמור אותם בקרור. להבדיל מארועי שרב אופיניים, הנזקים לא היו רק בפירות שבצמרת העץ אלא גם באלו שבתוך העץ בשל הטמפרטורות הגבוהות.

בעקבות הנזקים הקשים יזם ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה, ביקור של שר החקלאות, שלום שמחון, מנכ"ל המשרד, יוסי ישי וראשי מועצת הצמחים ושרות ההדרכה במטעי פירות ברמת הגולן ומפגש עם מגדלים שהציגו את הנזקים שנגרמו להם. הסיור והמפגש עם המגדלים התקיים בהשתתפות נציגי מועצת הצמחים וארגון מגדלי פירות.

לדברי אילן אשל, מנכ"ל ארגון מגדלי פירות, הנזקים בעקבות מזג האוויר החם שהיה ברוב ימי אוגוסט השנה הם חמורים ברמה שלא הייתה בעבר. עבור חלק מהמגדלים מדובר במכה כלכלית קשה שהם לא יוכלו לעמוד בה בכוחות עצמם. לדבריו, הכיסוי של הביטוח החקלאי מכסה רק את הנזק הישיר הנראה לעיין ואינו מיועד להתמודד עם נזקים חריגים שנגרמו לפרי ויפגעו במשך האחסון ובחיי המדף שלו. ונדרשת מעורבות וסיוע הממשלה כפי שהיה בעבר באירועי אסונות טבע.

אשל ציין עוד כי מזג האוויר החריג מחייב בחינה מעבר לאירוע הנקודתי. ''יתכן שאנחנו עומדים בפני מגמה עולמית של אירועי אקלים חריגים ואם זו התמונה עלינו לנקוט באמצעים טכנולוגיים אחרים שיקטינו את החשיפה למזג האוויר כמו למשל רשתות צל. הכרה ממשלתית ברשתות צל במטעי התפוח כהשקעה הזכאית למענק בדומה לנהוג בענפים רגישים יותר תעודד את התקנתן במטעים.''

ארגון מגדלי הפירות יוזם הקמת צוות משותף של המגדלים, אנשי ענף הפירות במועצת הצמחים, שה"ם ואנשי ק.נ.ט על מנת להציע שינויים בפוליסות הביטוח של המטעים השונים אשר תתאמנה יותר למצבים קיצוניים.

כמו כן יערוך הארגון התייעצויות עם אנשי המקצוע בשה"ם לגבש המלצות לגבי האמצעים שיש לנקוט על מנת להקטין את הנזקים ככל האפשר (כגון סוגי הרשתות, האם נחוצים מבנים או לאו, שיטות השקיה גיזום ועיצוב העץ ועוד).

בפגישה של שר החקלאות שלום שמחון וצוותו עם מגדלי התפוח שהתקיימה בבית האריזה "פירות גולן" הבטיחו השר ומנכ"ל משרדו לבחון את האפשרות לסייע לענף מעבר לנזקים שיוכרו על ידי הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות. הם הדגישו בפני המגדלים את הצורך לדאוג לביטוח ברמה הגבוהה ביותר.